7. des
Frode Berg, her avbildet i 2014.

Foto: Martin Gramnæs
 
Forsvarere: Frode Berg var i Moskva på oppdrag for E-tjenesten
Berg ble introdusert til mann fra E-tjenesten av en bekjent fra Kirkenes, ifølge forsvarer Brynjulf Risnes.

Publisert: 22.apr.2018 18:39
Oppdatert: 22.apr.2018 21:44

Frode Berg innrømmer at han var i Russland for den norske E-tjenesten, opplyser den spionsiktede nordmannens forsvarere til Dagbladet.

62-åringen har fortalt til sine advokater at han flere ganger reiste på oppdrag til landet på vegne av den norske etterretningstjenesten, skriver avisa. FSB mener å kunne bevise at oppdragene har pågått fra 2015-2017.

– Frode Berg har tvilt lenge på hvordan han skulle håndtere situasjonen, blant annet fordi han har følt lojalitet til norske myndigheter, og håpet at de ville stille opp for ham. Berg ønsker nå at hans versjon av saken blir kjent, sier hans norske advokat Brynjulf Risnes til Dagbladet.

– Vi går ut med dette nå fordi det er så mye spekulasjoner rundt dette, både riktige og gale, og derfor følte Frode Berg at det var riktig å gå ut med sin historie slik han opplever det, sier Risnes til NTB.

Føler seg sviktet

– Frode Berg har tvilt lenge på hvordan han skulle håndtere situasjonen, blant annet fordi han har følt lojalitet til norske myndigheter, og håpet at de ville stille opp for ham. Berg ønsker nå at hans versjon av saken blir kjent, sier hans norske advokat Brynjulf Risnes.

Berg nekter fortsatt straffskyld for de alvorligste anklagene. Til NTB sier Risnes at Frode Berg fremdeles hevder seg lurt eller sviktet av norske myndigheter.

– Dette har sammenheng med at han ikke visste eller forsto hvor alvorlig dette kunne bli eller hva slags konsekvenser det kunne føre med seg, sier Risnes.

Møte i Praha

Frode Berg har blitt representert av den russiske advokaten Ilja Novikov i rettsmøtene mot den russiske sikkerhetstjenesten FSB i Moskva. I Norge er det Risnes som har forsøkt å ivareta nordmannens interesser. Først nylig, i Tsjekkias hovedstad Praha, møtte de to advokatene hverandre for første gang.

– Med den informasjonen som har framkommet, er vår klient Frode Berg sikker på at mannen han møtte i Oslo i fjor høst, og som ba ham reise til Moskva og gjøre det som førte til arrestasjonen og spion-siktelsen, jobbet for den norske Etterretningstjenesten, sier Novikov til Dagbladet.

Risnes sier mange har visst om de nye opplysningene, og at det bare har vært et spørsmål om tid før de uansett ville gå ut med informasjonen.

– Det er ikke noe av dette som er ukjent for russiske myndigheter, så sett fra vår side endrer ikke dette noe for Frode Bergs situasjon, sier Risnes til NTB.

Kontakt i Kirkenes

Bergs forsvarere sier han har forklart seg om kontakt med to nordmenn. En av dem var en gammel kjenning fra Kirkenes, en mann i 50-årene som har jobbet for etterretningstjenestens enhet på Høybuktmoen.

Denne mannen skal ha introdusert Berg for en annen mann som kalte seg Jørgen, som så skal ha gitt Berg instruksjoner i forkant av flere reiser til Russland. Sist altså i forkant av besøket i desember i fjor.

Dagbladet skriver at de kjenner identiteten til mannen i 50-årene. Avisa har snakket med det de beskriver som en sentral person i etterretningsmiljøet i Finnmark, som bekrefter at han inntil nylig var mannens leder på Høybuktmoen. Mannen i 50-årene skal nå være overført til hovedkvarteret på Lutvann i Oslo.

Norske myndigheter vil ikke kommentere de nye opplysningene i saken.

FAKTA OM FRODE BERG

  • Frode Berg (62) jobbet ved Grensekommissariatet i Kirkenes i 25 år fram til 2014, da han ble pensjonist. Han har i flere år vært sterkt engasjert i norsk-russisk samarbeid.
  • Berg ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember. Han hadde da på seg 3.000 euro i kontanter.
  • Han er anklaget for å ha forsøkt å anskaffe hemmelige dokumenter om den russiske flåten og er siktet for spionasje.
  • Berg har forklart til sin russiske advokat at han opplevde å ha blitt narret i en felle. Han skal ha blitt bedt av nordmenn om å overlevere pengesummen i Moskva

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no