24. okt
 
Forsvarsdepartementet bekrefter at Russland forstyrret GPS-signaler under Trident Juncture
Forsvarsdepartementet bekrefter at de er kjent med at russiske landstyrker på Kolahalvøya forstyrret GPS-signalene mens NATO-øvelsen Trident Juncture pågikk.

NTB
Publisert: 13.nov.2018 16:20
Oppdatert: 13.nov.2018 17:18

– Vi følger situasjonen nøye sammen med relevante myndigheter. Som kjent har Utenriksdepartementet ved tidligere anledninger tatt saken opp med russiske myndigheter, skriver Forsvarsdepartementet i en epost til NTB.

Mandag sa Finlands statsminister Juha Sipilä at det er sannsynlig at Russland har stått bak forstyrrelser av GPS-signaler under NATO-øvelsen Trident Juncture.

Barents Observer skrev i begynnelsen av november at passasjerfly i Finnmark hadde opplevd tap av GPS-signaler. Den siste tiden har også fly nord i Finland opplevd ustabile GPS-signaler.

Svake signaler

Seksjonssjef Svein Johan Pedersen i Luftfartstilsynets flyplass- og flysikringsseksjon bekreftet mandag til NTB at de også har merket seg forstyrrelser i GPS-signalene.

– Forstyrrelsene i luftrommet har blitt merket i flere tilfeller der GPS-signalene har vært unormalt svake eller ikke blitt mottatt under flygninger. Utstyret i flymaskinene indikerer straks GPS-signaler uteblir.

Barents Observer skrev i begynnelsen av november at passasjerfly i Finnmark hadde opplevd tap av GPS-signaler. Den siste tiden har også fly nord i Finland opplevd ustabile GPS-signaler.

Finland

Finlands statsminister Juha Sipilä sa søndag til allmennkringkasteren YLE at det trolig var Russland som står bak jammingen av GPS-signalene.

– Teknologisk sett er det relativt lett å forstyrre et radiosignal, og det er mulig Russland sto bak, sa Sipilä.

President Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov sa mandag at Russland ikke står bak forstyrringen av GPS-signalene. Det melder Reuters.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no