21. okt
SPØRRETIME: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen under spørretimen på Stortinget.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 
Forsvarsministeren presset om helikopter i nord
Situasjonen for helikopterberedskapen i nord er kritisk, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Publisert: 23.mai.2018 16:57
Oppdatert: 23.mai.2018 16:57

Han viser til at forsvarssjefen har foreslått at alle de nye NH90-helikoptrene må brukes til fregatter stasjonert i Bergen, og ikke til kystvakten i Bardufoss. Dessuten legges det opp til at bare tre av Forsvarets Bell-helikoptre skal ha base i nord, mens 15 flyttes til Rygge, hvor de skal være en del av antiterrorforsvaret.

Støre kritiserer også regjeringen for ikke å ha satt av ressurser til utdanning av nye helikopterpiloter, til tross for at regjeringen selv sier dette er ressurskrevende.

– Uholdbar

– Denne situasjonen er uholdbar, mener Støre, som i Stortingets spørretime onsdag etterlyste konkrete tiltak for å styrke helikopterberedskapen.

Støre viste til at helikopterberedskap er spesielt viktig for folk langs kysten, og pekte på at Forsvaret den siste tiden har bistått luftambulansen med to helikoptre og er nødvendig for å hjelpe folk i nød til sjøs.

Men forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) deler ikke Støres bekymring. Han listet opp planene som allerede ligger på bordet. Han gjorde blant annet klart at forsvarssjefen ikke kan regne med gjennomslag for at alle NH90-helikoptrene skal gå til fregattene.

– Forsvarssjefen har ytret andre ønsker, men vi har ikke konkludert med det. Vi sier at kystvakta skal ha kapasiteter og fregattvåpenet skal ha kapasiteter, sier han.

– Må prioritere

Bakke-Jensen forsvarer dessuten beslutningen om å samle de fleste Bell-helikoptrene i sør, for å sikre trening og beredskap til kontraterroroperasjoner.

– Vi har rimelig bra kontroll på situasjonen. Men når man har begrenset med ressurser, må man gjøre prioriteringer. Da kan det se ut som det er hull andre steder. Det skal vi forsøke å løse på andre måter, sa forsvarsministeren.

Han påpekte også at det skal leies inn sivile helikoptre til oppgaver disse er egnet for.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no