5. des
Nikel vinter nikkelverket piper. Foto: Yngve Grønvik
 
Fortsatt høye utslipp fra nikelverkene
Utslipp fra russiske smelteverk forurenser fortsatt i stor grad i Øst-Finnmark, tross samarbeid med norske og russiske myndigheter for å redusere utslippene.

NTB
Publisert: 06.nov.2017 00:44
Oppdatert: 06.nov.2017 01:00

– Miljødirektoratet samarbeider med russiske myndigheter om overvåking av utslippene til luft, og vi møtes jevnlig for å sammenligne resultater, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet, ifølge NTB.

Forurensningen som kommer fra smelteverksindustrien i de russiske byene Nikel og Zapoljarnyj, stammer fra tungmetaller og svoveldioksid. Den blåses inn over Øst-Finnmark med vinden.

Hittil i år har det imidlertid vært mindre forurensning enn tidligere år, men grenseverdien for svoveldioksid er overskredet et par ganger enkelte steder.

– Resultatene kan i stor grad forklares med vindretningen, som i større grad enn tidligere har transportert forurensningen bort i en annen retning enn over norske områder, sier forsker Tore Flatlandsmo Berglen ved Norsk institutt for luftforskning (NILU).

Tross at det gjentatte ganger har vært planer om modernisering eller nedleggelse av smelteverksindustrien i de to russiske byene, er det lite sannsynlig at nedleggelse kommer til å skje. Den siste tiden har det vært økende etterspørsel etter nikkel på det globale markedet fordi det er en viktig bestanddel i batterier, og de trengs til elektriske biler.

Russiske medier melder at smelteverkene ikke lenger skal bearbeide fattig konsentrat med høyt svovelinnhold. Det ville i så fall gitt lavere utslipp på Kolahalvøya.

Berglen opplyser til NRK at smelteverket i Zapoljarnig nå slipper ut mye mindre fordi de har sluttet å røste malmen for å svi av urenhetene. Men ulempen er at svovelen da i stedet blir med til Nikel, nærmere grensa.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no