24. okt
BLÅMEIS: Illustrasjonsfoto.
 
Fortsatt mulig å melde telling av småfugl
Kjøttmeis og blåmeis er fortsatt de vanligste vinterfuglene i Norge, men de blir færre. Pilfink og spettmeis er derimot på frammarsj.

Publisert: 31.jan.2018 13:10
Oppdatert: 31.jan.2018 18:16

Nå ved månedsskiftet inviterer Norsk Ornitologisk Forening (NOF) for ellevte gang til nasjonal og nordisk telling av fuglearter på fuglebrett og nek over hele landet.

For første gang på elleve år med telling av hagefugler i Norge kan en annen fugl enn kjøttmeis stikke av med førsteplassen.

Helgens hagefugltelling pågår til 4. februar, men allerede nå begynner favorittene å melde seg. Registreringene på Fuglevennen viser at det hittil er observert 351.521 individer og 149 arter fra 6.258 hager.

Gråsisiken på fremmarsj

Kjøttmeis er sett klart flest steder, i 95 prosent av hagene. Blåmeis og skjære er sett i henholdsvis 85 og 74 prosent av hagene. Gråsisiken er bare registrert i 41 prosent av hagene, men siden den er en typisk «invasjonsart» kan den opptre i store antall der den forekommer. Og 2018 ser ut til å bli et gråsisikår, med så langt nesten 48.000 registrerte fugler, rundt 300 bak kjøttmeisen.

Mens gråsisik varierer i forekomst fra år til år, er trendene mer langsiktige for de vanligste fuglene i Norge. Siden tellingene begynte har kjøttmeis hatt klar tilbakegang med gjennomsnittlig antall per foringsplass ned fra elleve til åtte.

– Vi ser en tilbakegang for kjøttmeisen som folk flest kanskje ikke tenker over. Gjennomsnittstallet per foringsplass har gått ned fra elleve til åtte på ti år, forteller organisasjonskonsulent Morten Ree i NOF til Nynorsk pressekontor.

I tillegg til småfuglene har folk også registrert ekorn i 23 prosent av hagene, til sammen over 3.200 er observert.

Norsk Ornitologisk Forening forventer resultater fra rundt 7.500 foringsplasser og at antallet fugler vil overstige 400.000.

Flere overvintrer

I år er det mange på Vestlandet som allerede har sett typiske vårarter som vipe, trost og stær. Men sannsynligvis er dette fugler som har valgt å overvintre i Norge, og ikke individer som har reist tidlig hjem.

– Tendensen er at flere fugler prøver å overvintre. Det gir dem et fortrinn når våren kommer, ettersom de slipper å fly fra lenger nede i Europa for å skaffe seg en hekkeplass. Faren er at det blir væromslag og skikkelig vinter, slik vi faktisk har hatt en periode nå i mange deler av landet. Da kommer mange av dem rett og slett til å dø, sier Ree.

Harde vintre gir fort utslag på statistikken for småfugler som lar seg lure av en mild og fin høst. De kalde vintrene i 2010 og 2011 ga tydelig utslag på tellingen året etter, særlig for rødstrupe og gjerdesmett. Dette er arter som sammen med svarttrost og munk vanligvis trekker sørover i Europa vinterstid.

Mange gråtrost og rødvingetrost har rett og slett ikke reist, forklarer Ree.

– Det har vært så kolossalt mye rognebær og andre bærsorter i høst. Trosten har fjærdrakt som holder dem varme, så hvis de finner nok mat, er det utrolig hvor godt de kan klare en vinter, sier Ree.

Slutt på bærene

Om det blir svært mange trost å se under hagetellingen, er mer tvilsomt. Det er slutt på bærene, og mange har trolig reist til Storbritannia og Danmark, eller enda lenger sør i Europa på nyåret.

– Mange av de norske fugleartene overvintrer i Storbritannia, og det er jo ikke mer enn et døgns flyging over Nordsjøen. Vi har også eksempler på at stærflokker har kommet over fra Storbritannia vinterstid, for så å trekke tilbake igjen. De hiver seg på nordavinden og flyr tilbake igjen.

Hagetellingen foregår i hele Norden den siste helgen i januar. For at skoler og barnehager også skal få sjansen til å være med, er det mulig å registrere observasjoner helt fram til 4. februar. De som vil være med, kan melde inn fuglene de ser på nettsiden Fuglevennen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no