6. des
Vilnius: Litauens presidentpalass i Vilnius, der president Gitanas Nauseda har fått en innstilling om benådning av spiondømte Frode Berg.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 
Litauens president har benådet to spiondømte russere
Litauens president har benådet de to spiondømte russerne Nikolaj Filiptsjenko og Sergej Moisejenko, som trolig inngår i en utvekslingsavtale om Frode Berg.

Publisert: 15.nov.2019 06:49
Oppdatert: 15.nov.2019 07:24

Det opplyser presidentens kontor på sine hjemmesider. Saken ble først omtalt av VG i Norge.

De siste dagene har det vært ventet at litauers president Gitanas Nauseda ville benåde de to russerne, slik at de kan utveksles mot norske Frode Berg og to litauere som er spiondømt i Russland.

En fangeutveksling er ventet å skje i nær framtid.

– Jeg har ingen ytterligere kommentarer om dette på nåværende tidspunkt. Vi vil svare på mulige spørsmål i nær fremtid, sier presidentens talsperson Antanas Bubnelis til Baltic News Service (BNS).

Timene tikker ned

Frode Bergs advokat Brynjulf Risnes sa til NTB torsdag at han forventer at det snart vil komme mer informasjon både fra russiske og litauiske myndigheter.

Deretter kan fangeutvekslingen mellom Litauen og Russland, som Frode Berg trolig skal være del av, kunne skje fort.

– Det kan skje i løpet av en dag eller to. Litt avhengig av hvor kjapt man gjør det praktiske. Det er fem personer involvert, og det burde være mulig å organisere raskt. Russland er rutinerte på dette, mens Litauen og Norge gjør det for første gang, så vidt jeg vet, sier Risnes.

Ingen kommentar

I morgentimene har noen norske medier samlet seg utenfor presidentpalasset i Vilnius, men det er lite synlig aktivitet i området. Presidentens pressevakt opplyser at de vil komme tilbake med mer informasjon i løpet av dagen.

Litauisk UD opplyser at de ikke kan kommentere saken.

Tidligere har Baltic News Service (BNS) sitert kilder på at Russland og Litauen er enige om å utveksle en spiondømt russer mot to litauere og en nordmann som er dømt i Russland. Det kan også hende at flere fengslede er del av avtalen.

BNS navngir ikke Frode Berg (64), men han er den eneste nordmannen som soner en spiondom i Russland.

Venter signatur

Det eneste som nå gjenstår, er trolig å få bekreftet at de formelle benådningene er signert av Litauens president Gitanas Nauseda og Russlands president Vladimir Putin. Deretter kan en spionutveksling finne sted.

Risnes sier at han ikke har noen sikker informasjon om hvordan utvekslingen vil bli gjennomført.

Siden Frode Berg ikke har lovlig opphold i Russland, vil han trolig uansett bli fraktet ut av landet umiddelbart etter en eventuell benådning.

Én mulighet er at han fraktes til Norge, mens de to litauerne fraktes til Litauen. En annen mulighet er at de fraktes sammen til en grenseovergang eller et annet sted hvor de byttes mot russiske spioner.

Ny lov

Den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg ble pågrepet under et besøk i Moskva i desember 2017. I april i år ble han dømt til 14 års fengsel for spionasje.

Norske myndigheter har lenge jobbet for å få ham utlevert, og den siste tiden har arbeidet vært tett knyttet opp mot Litauen. Siden russiske spioner sittet fengslet i landet, har det dukket opp en mulighet for å få Frode Berg inkludert i en fangeutveksling.

I forrige uke vedtok parlamentet i Litauen en lov om spionutveksling som kan bane vei for at Frode Berg kan få komme hjem.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no