15. okt
 
Fortsatt uvisst om videre drift
SVA har kort frist på å hente inn ny kapital. En million må på plass før 1. oktober.

Publisert: 29.jul.2016 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:07

Styreleder Odd Øie betegnet på fredagens generalforsamling situasjonen som meget krevende.

SVA har en negativ egenkapital på 4,3 millioner kroner og en gjeld på 13,5 millioner. Det er stor usikkerhet knyttet til selskapets fremtidige drift på grunn av denne likviditets- og egenkapitalsituasjonen, og selskapet er i henhold til aksjeloven i handleplikt.

Ordinært driftsresultat for 2015 er på minus 5,4 millioner kroner, og styrelederen og daglig leder har jobbet iherdig de siste dagene for å få revisors årsberetning på plass.

Styrelederen poengterte at han selv kan bidra med ny kapital, men ikke alene. Øie sa han følte det har kommet litt ufortjent kritikk, og sa han må være ønsket dersom han skal gå inn med mer penger.

Omstille

Daglig leder Tor Sara poengterte at selv om det skulle lykkes å få inn ny kapital, så er det en stor utfordring å omstille bedriften slik at den klarer å tjene penger.

Både styrelederen og daglig leder understreket at SVA har en unik leseroppslutning. Men annonseinntektene på papir har falt, slik den har i hele medieverdenen, og avisa har ikke klart å kompensere dette med digitale inntekter.

Styret har besluttet å gjennomføre en kostnadseffektivisering ved å nedbemanne og kun beholde stillinger knyttet til kjernevirksomheten, dessuten investere i ny teknologi for å effektivisere produksjonen - og selge presse og bygg.

Ikke betalt lån

Tillitsvalgte, avdelingsledere og verneombud fikk informasjon om ståa i bedriften i forkant av fredagens ekstraordinære generalforsamling.

Daglig leder Tor Sara kunne da fortelle at ingen av de større eierne, som Polaris Media eller Odd Øie, per i dag vil gå inn med kapital. Det vil heller ikke de andre eierne - inkludert tidligere styreleder.

Sør-Varanger Avis sin økonomi er kritisk. Banken, Sparebanken Nord-Norge, har stilt krav om at en million må komme inn innen 1. oktober og ytterligere en million innen 1. november. Avisa har gjort opp for seg «ute på byen», men har ikke betalt ned på avdrag og renter til banken etter planen siden før jul i fjor.

Venteposisjon

Styremedlem, og aksjonær, Ellen Wickstrand, ba i et leserinnlegg i SVA sist lørdag det lokale næringslivet om frisk kapital.

SVA har fått en strøm av støtteerklæringer siden den dramatiske situasjonen ble kjent. Torsdag ringte en abonnent og tilbø seg å betale for to abonnementer for å hjelpe. Andre har vært opptatt av at de har betalt halvårsabonnemnet eller helårsabonnement og selvsagt vil ha avis i postkassa i den tiden de har betalt for.

Tærer på

- Dette er veldig, veldig trist. Og ventetiden med uvisshet, som vi nå har hatt i mer enn et år, tærer naturligvis på staben. Men vi har hatt fokus på leserne våre og laget avis som vanlig midt oppe i denne situasjonen, kommenterer Bente Flå, teknisk sjef i SVA.

SVA har tyve hoder og et stort antall avisbud på sin lønningsliste.

- Etter møtet med daglig leder er klart for oss at om ikke lokale interessenter stiller opp, så spytter heller ikke andre i, sier Flå og stiller spørsmål ved verdisettingen av selskapet.

- Som pressa, som er gull verdt for oss. Vi stiller også spørsmål ved om at en tjener mer penger ved å sette ut jobben vi gjør. De tallene har vi ikke fått på bordet.

Før sommeren varslet SVA oppsigelser av størstedelen av teknisk stab og også av forretningsavdelingen. Redaksjonen fikk en stilling i kutt sist høst og har flere vakanser som følge av sykemeldinger. Salgsavdelingen ble også kuttet sist høst, fra tre til to stillinger.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no