17. okt
FORURENSET: Oversikt som viser hvor det er tatt prøver og funnet forurensing på land og på sjøbunnen rundt det gamle skipsverftet på Bugøynes. (Ill. Sweco)
 
Forurensing kan koste FeFo over 30 millioner
Analyser av havbunnen utenfor Slipen på Bugøynes viser at det er behov for tiltak for å forhindre spredning av miljøgifter. Må det mudres kan det koste over 30 millioner kroner.

Publisert: 24.jan.2017 13:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:14

Den 108 sider store rapporten fra Sweco er nå klar og konklusjonen er at havbunnen utenfor Slipen på Bugøynes er «dels sterkt forurenset». Regninga kan bli stor for FeFo, som har ansvaret for området rundt det tidligere skipsverftet Varanger Maritim.

Sterkt forurenset

I mars 2015 slo Miljødirektoratet fast at området er FeFos ansvar. Da hadde de klaget på avgjørelsen, men den ble ikke tatt til følge. FeFo ble, som grunneier, pålagt å gjøre grunnundersøkelser, og det er resultatene av disse som nå foreligger. Det ble i fjor sommer tatt prøver både på land og i sjøen, og konklusjonen er at flere av prøvene viser så sterkt forurenset grunn at det er nødvendig med tiltak for å hindre spredning av miljøgifter.

Miljøgifter

Det er påvist forurensning av kobber, sink, krom, arsen, bly og nikkel i varierende mengder. I tillegg er den farlige, forbudte miljøgiften PCB påvist. Det er også påvist TBT over normverdi, et stoff som tidligere ble brukt som bunnstoff på båter, men som nå er forbudt, og flere andre miljøfarlige stoffer. Rapporten sier at noen av massene kan ligge igjen og gjenbrukes på eiendommen uten tiltak mens noen må leveres til godkjent mottak.

Mudring

Det er også gjort en risikovurdering i forhold til spredning fra land til sjø, som viser at utlekkingspotensialet fra landeiendommene er liten.

Tiltaksvurderingene som er gjort viser at det i sjøen antas behov for mudring eller tildekking av de forurensede områdene, men det anbefales å først ta prøver av sjøvannet for å finne ut om vannmassene er forurenset.

På land anbefales det generell opprydding av eiendommene og fjerning av masser hovedsaklig i området rundt slippen.

Store kostnader

Sweco vurderer at totale kostnader for mudring og tildekking i sjøen kommer på drøyt 30 millioner kroner. Dersom det ikke er behov for mudring, kun tildekking, kan utgiftene reduseres betraktelig, til rundt 3,4 millioner kroner.

Fjerning av forurensede masser på FeFos eiendommer er estimert til 3,36 millioner kroner, mens tilsvarende sum for eiendommer eid av Sør-Varanger kommune er rundt 5 000 kroner. I tillegg kommer fjerning av skrot og søppel for begge parter, heter det i rapporten.

(Saken fortsetter under bildet)

Finne utveier

- Vi er ikke ansvarlig for forurensingen, vi arvet den da vi overtok umatrikkulert grunn. Dersom vi må rydde opp for over 30 millioner kroner får dette store konsekvenser for oss, sier Palm.

Palm sier at FeFo nå innhenter hjelp til å se på saken og se på måter å finne ut av problemet på.

- Vi ser også på mulighetene for å ansvarliggjøre forurenser, sier kommunikasjonssjef Palm.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no