10. des
GOD PROSESS: Tove-Lill Labahå Magga i Bugøyfjord bedehuskapellforening, som forvalter bygget, håper på en god og demokratisk prosess før de bestemmer hva som skal skje med bedehuset. (Arkivfoto.)
 
Forviklinger rundt bedehusets fremtid
Det har ikke vært aktivitet i Bugøyfjord bedehus på mange år og bygget er preget av forfall. Likevel er det i dag ulike syn på hva som bør bli bedehusets videre skjebne.

Publisert: 31.jul.2013 20:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:03

I dag eies bedehuset i bygda av Bugøyfjord bedehuskapellforening (BBHKF) etter av det ble overdradd fra Indremisjonen.

Dokka Karisari, Annemarie Kjeldsø og Tove-Lill Labahå Magga i foreninga innkalte til møte om bedehusets framtid i slutten av mai, etter at det er kommet innspill til hva bedehuset skal brukes til i framtiden.

De senere år har det ikke vært kirkelige handlinger i bedehuset, som ennå har status som vigsla kapell.

Magga Labahå karakteriserer møtet som godt med mange innspill.

Avvigsles

Tove-Lill Labahå Magga sier at siden Bugøyfjord endel år ikke har vært en del av gudstjensteplanen i kommunen, så vil kapellet, eller bedehuset, avvigsles.

- I mange år hadde vi imidlertid meget godt oppmøte på de samiske gudstjenestene i bygda, forteller hun.

Hun regner med at avvigslinga vil være gjort i løpet av ett års tid, og da vil styret i bedehuskapellforeninga ha fattet en beslutning på hva som skal skje med bedehuset framover.

Vil ha

Edvind Nilsen, som er leder for Bugøyfjord bygde- og hyttelag (BBHL), ønsker gjerne at laget skal få overdratt bygget.

- Dette bygget, der mange er døpt, tilhører hele bygda, og vi må vise respekt for dem som er døpt her og har lagt ned mye arbeid i bedehuset. Jeg mener at vi med alle våre medlemmer vil ta vare på dette huset som tilhører alle i bygda, og BBHL er ensbetydende med bygda Bugøyfjord, mener han.

Nilsen bestrider BBHKFS rett til å bestemme hva som skal skje, selv om skjøtet klart sier at de står som eiere.

- Vi har nemlig et stort behov for forsamlingshus, og laget vil bære kostnadene ved administreringa av overdragelsen.

Million

Å oppgradere huset, som er uten innlagt vann og trenger en totalrenovering, vil koste millionbeløp.

- På sikt ønsker vi å renovere bygget, men i første omgang er det viktigst å få sikret oss bygget før det selges. Det har nå gått i langdrag, og nå er det på tide at vi får overtatt bygget vederlagsfritt til beste for hele bygda, sier Nilsen.

Han påpeker også at det ikke er aktuelt å bruke grendehuset, som har kapasitet til all sosial aktivitet i bygda.

- Da må vi betale husleie, og vi har mye utstyr det vil være upraktisk å skulle flytte på når vi har møter eller andre arrangement. Samtidig bor det jo folk i andre etasje, påpeker han.

Grendehuset tilhører Bugøyfjord Vel, som er den andre interesseforeninga i bygda, og mange mener årsaken til mulige forviklinger rundt bedehuset har sin forklaring i at BBHL ennå ikke har godtatt at Velforeninga fikk overta grendehuset fra kommunen.

- At det også er gammelt grums i denne saken er nok riktig, men det er ikke grunnen til at vi ikke ønsker å bruke grendehuset.

Bygdefolk, som ikke ønsker å stå fram, mener det er oppfatningene av det samiske Bugøyfjord, som ligger i bunn for konflikten i bygda.

- Det er et skille mellom oss som er stolte av vår samiske identitet og viser det, og de som mener det samiske Bugøyfjord skal ties ihjel, sier en kvinne, som ikke vil stå fram, til avisa.

Ifølge Nilsen ønsker Bugøyfjord vel å selge bygget for å ta inntektene til drift av grendehuset.

- Det blir helt feil, mener Nilsen

Neiden

Leder i Bugøyfjord vel, Walter Nilsen, avviser at velforeninga ønsker at et eventuelt salg av bedehuset skal gå til å drifte grendehuset.

- Vi har ikke mandat til å bestemme noe i denne saken. Om det blir et salg ser jeg for meg at pengene går til kirkeforeninga i Neiden. Vi bugøyfjordinger ender jo alle på kirkegården der, og da kommer det alle bygdas folk til gode, mener han.

Prosess

Tove-Lill Labahå Magga sier at at hun registrerer de innspill som er kommet om bedehussaken. Hun synes mye av det som er sagt er uverdig om et gudshus, som det har vært siden femtitallet, samtidig som hun synes det er flott med engasjement.

- Vi ønsker å bruke god tid på dette, og jeg regner med at vi ikke er i mål før om vel ett år. Foreløpig har vi hatt et godt møte om denne saken, og jeg ønsker en god, demokratisk og forsonende prosess om hva som skal skje med bedehuset.

Samtidig har hun store problemer med å skjønne hvorfor ikke grendehuset skal kunne brukes av alle lag og foreninger i bygda.

- De stridigheter som har vært bør legges død, og i bygdehuset har vi i noen år også hatt gudstjenester hvor medlemmer av også bygde-og hyttelaget har deltatt. I ei bygd med under førti fastboende bør det definitivt holde med et forsamlingshus.

Magga Labahå mener langt på vei at det er både trist og respektløst dersom et gudshus skal bli trukket inn i en bygdekrangel.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no