21. nov
KAROLINE RÅNES FAGERHEIM skal lede koret gjennom den musikalske reisen på Nordkalotten.
 
Fossekallen gir lyd igjen
Denne gang med en musikalsk reise på Nordkalotten.

Publisert: 24.mai.2016 07:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:04

Med vikardirigent Karoline Rånes Fagerheim og et samarbeid med folkemusikkduoen fra Pasvik, Trygve Beddari og Anne Margaret Nilsen, satser koret Fossekallen bredt geografisk.

I disse dager øver de på russisk, skoltesamisk, nordsamisk, norsk, svensk og finsk.

Regionens musikk

- Vi har tidligere hatt prosjekter med russisk musikk og skoltesamisk. Så tenkte vi nordnorsk ala Boknakaran og så har dette utviklet seg til å bli et prosjekt med musikk fra hele Nordkalotten, forteller korleder Per Arne Carsten.

- Det er også mange her i regionen med finske aner, og samisk, og vi tenkte å bruke musikken til å gi uttrykk for det, supplerer dirigent Rånes Fagerheim.

De er også i ferd med å utvikle en historie som skal følge musikken, en rød tråd som binder musikkbitene sammen.

Musikkarven

Fredag kveld var det øving i Kirkenes, for første gang sammen med Nilsen og Beddari.

- Dette er midt inne i den verden vi har holdt på med de to siste årene, sier Beddari. De har samlet kunnskap, sanger og musikk fra den finske musikktradisjonen i Pasvik og mener det finnes en solid musikkskatt å øse av i regionen. Det er en musikkskatt som ifølge Beddari fortsatt holdes levende, men da hos den eldre generasjonen.

Nå har de fått opptak av korsang og noter og skal finne sin plass i Fossekallens Nordkalott-prosjekt, arrangere sin musikk så den faller sammen med korets vokal.

- Kan vi begynne her med to vers på svensk, spør Beddari og en opprinnelig finsk sang får en helt annen start med et annet arrangement, og en fortsettelse fra koret, på finsk. Er den finsk? - Opprinnelsen er fra Tornedalen, så den kan være både finsk og svensk, mener Nilsen og gir med det uttrykk for litt av regionens musikalske sjel. Musikken på Nordkalotten går over mange grenser.

Flerbruksprosjekt

Fossekallen er et forholdsvis lite kor. Men med klare mål, som dette Nordkalott-prosjektet.

- Det er viktig å ha et mål i sesongen, mener korleder Carsten.

- Det skaper motivasjon.

Nå skal det niøves fram til første konsert den 9. juni på Grenselandmuseet. Andre konsert holdes i Vadsø, på biblioteket.

Men før det tar de deler av prosjektet med seg til en opptreden sammen med Untak-koret i Nesseby 4. juni og også til et arrangement på Bugøynes 7. juni.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no