15. okt
ILLUSTRASJON: Flere reagerer på manglende oppfølging og dialog med barneverntjenesten. Nå uttrykker fosterhjem bekymring.
 
Fostermor: - De har vært totalt fraværende
Kommunen hevder å ha kontroll på barnevernkrisa. Andre mener tjenesten ligger nede. Nå reagerer flere fosterhjem på manglende oppfølging og kontakt med tjenesten.

Publisert: 10.aug.2017 09:32
Oppdatert: 23.okt.2017 11:23

Barneverntjenesten i Sør-Varanger kommune har i et halvt år vært preget av stort arbeidspress, høyt sykefravær og avvik. Eksterne konsulenter er innleid for å opprettholde det kommunen har uttalt er en forsvarlig drift av tjenesten.

Men situasjonen i barnevernet ser ut til å vedvare. Flere ansatte har uttrykt at situasjonen ikke er bedret. Gang etter gang har de uttrykt bekymring for ungene de er pliktige å ivareta.

Nå uttrykker flere fosterhjem tilknyttet barneverntjenesten bekymring. Flere fosterhjem SVA har snakket med forteller om mangelfull oppfølging.

Totalt fraværende

For en av familiene opphørte fosterhjemkontrakten tidligere i sommer. Beskjeden fikk de i mai, men oppløsningen skjedde dagen fosterhjembarnet fylte atten år. Siden den gang har ikke fosterhjemmet hørt noe fra barnevernet.

-Den dagen var vår oppgave slutt. Og i utgangspunktet stod ungdommen uten hus og penger, sier fosterhjemmoren.

Til høsten står en ny fase i livet til fosterbarnet. Da vil det være behov for klarering i forhold til videre støtte, som barnevernet har lovet skal vare til vedkommende er 23 år.

Men over sommeren fra vedtaket opphørte har hverken fosterbarn eller fosterhjem oppnådd kontakt med barnevernet.

- De har vært totalt fraværende. Vi har forsøkt å ringe, men har ikke nådd fram. Det jeg synes er det verste er at de ikke er tilstede. Det som er normalt er at det er et ettervern, man kutter ikke tråden over natten. Hun har ingen andre, så hun har behov for oss, sier fostermoren.

Vurder å klage

Familien har gjennom årene som fosterhjem har hatt et godt samarbeid med tjenesten. Men mangelen på oppfølgning når fosterbarnet skal videre i livet skaper reaksjoner.

Ifølge fostermoren uttrykker fosterbarnet nå at tryggheten hjemmet har skapt har falt i grus. Nå vurderer hun å sende inn en klage til rådmannen.

- Jeg vurderer å skrive et brev til rådmannen, med kopi til fylkesmannen med klage. Jeg ser på dette som manglende oppfølging av kravet, for dette er ikke optimalt, sier hun.

Ingen hjelp

En annen familie har vært fosterhjem i om lag to år. Siden det første møtet og opprettelsen av hjemmet har kontakten med barneverntjenesten vært mangelfull.

- Vi har ikke hatt noen hjelp fra barnevernet. Etter at vi fikk en unge hos oss, så har vi ikke hørt noe. Vårt fosterbarn ble lovet en kontaktperson i barnevernet, men en slik tillitsperson ble aldri oppnevnt, sier fosterfaren i familien.

Ikke fornøyd

Han er tydelig på at de også den siste tiden har merket seg situasjonen som har vedvart i barnevernet. Samtidig mener kommunen sine svar i saken ikke stemmer.

Tidligere i år var fosterfamilien innkalt til møte med barneverntjenesten. Møtet utgikk.

Bakgrunnen var situasjonen med høyt sykefravær og få saksbehandlere, ifølge fosterfaren.

- Vi har gitt uttrykk til barnevernet om at vi ikke er fornøyd. På to år har vi rett og slett fått for liten oppfølging. Det er altfor dårlig. Så det kommunen sier om at man har kontroll er tull. Det stemmer det ikke i vårt tilfelle i alle fall, sier fosterfaren.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no