17. okt
 
Fra bjørnebæsj til babylykke på Barentsmessa
Messesjefene melder om rekord på antall stander. Vi var også der!

Publisert: 11.nov.2017 13:56
Oppdatert: 12.nov.2017 20:07

Klokka ti lørdag morgen åpnet årets Barentsmesse. Nok et år ble Barentshallen på Hesseng fylt med bedrifter og frivillige, i det årlige arrangementet styrt av Rotary og Kirkenes Skolemusikkorps.

Messeledelsen opplyser til SVA at de aldri har hatt flere stander enn i år - de teller rundt 60. Etter hvert som dagen har gått, har det også blitt bra med folk å se.

Vitenskapsprosess

Dette er en messe som handler om næring, å handle julegaver og få seg kafégodt. Men vitenskap var det også mulig å få. Helt oppe i hjørnet i andre etasje, i det som vanligvis fungerer som treningsrom i hallen, hadde Nibio sine forskere plassert seg med forskerfrakker, engangshansker, utstyr - og noe svart noe i små glass.

- Er det bjørnebæsj, spør Eirik Hjelm Fredriksen.

- Det er bjørnebæsj, bekrefter Nibio-forsker Kristin Forfang.

- Her ser du den forandrer seg alt etter hva den har spist. Her har den spist gress, her blåbær, nevner hun.

Avføringen er ikke bare for syns skyld. Den skal håndteres - igjennom et system med pipetter, små glass og en sentrifuge. Alt for å finne ut hvilket DNA bjørnen har. Eirik og klassekameratene Eiril Kalliainen og Steffen Jørgensen blir selv instruert igjennom hele prosessen, fram til det ligger noe målbart i bunnen av et bittelite glass.

Selve DNA-målingen har Nibio-forskerne juksa litt med - den har de fra før av, på hver av prøvene. Barna får sett hvor de forskjellige bjørnene er registrert rundt om i fylket.

Fotballstjerne

Eirik, Eiril og Steffen synes det er gøy - men de innrømmer at de ikke er fristet inn i å bli vitenskapsmenn når de vokser opp.

- Jeg vil bli fotballstjerne, sier Steffen.

Nibio-forskerne forteller imidlertid at demonstrasjonen er for å få flere til å samle bjørnebæsj når de går ute.

- Jo flere som samler, jo mer data har vi. Om ungene lærer opp foreldrene til å smale prøver, og lærer om det vi gjør, er det flott, sier Julia Schregel. Hun og de andre Nibio-forskerne som er her i dag reiser også rundt andre steder i landet for å lære opp barn.

SVA har stand på messa, og har vært rundt for å ta bilder. Se bildegalleri i toppen av saken!

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no