8. des
 
Fra galt til verre
Så var vi der igjen. Tunge sparetiltak til tross gjennom flere år. Kommuneøkonomien er fortsatt ikke helt på rett spor for Sør-Varangers del. Til tros...

Publisert: 08.nov.2014 15:21
Oppdatert: 23.okt.2017 10:44

Så var vi der igjen. Tunge sparetiltak til tross gjennom flere år. Kommuneøkonomien er fortsatt ikke helt på rett spor for Sør-Varangers del. Til tross for håp de to foregående år om bedring i økonomien fra 2015, har man ikke klart å få nok effekt av beintøff sparing. Slik sett er man tvert imot gått fra galt til verre, fordi sparingen fortsetter å svekke de kommunale tilbudene over lengre tid enn man først la opp til. Derfor legger rådmann Bente Larssen igjen frem et budsjett for kommende år med tunge og kraftige kuttforslag. Forslag som rammer de samme områdene som i tidligere forslag aller hardest; barn, distriktene og eldre.

Skolenedleggelser og kutt i tilbud til de eldre. Det siste denne gangen i form av blant annet nedleggelse av omsorgssenteret på Bugøynes. Noe som garantert ikke vil gå upåaktet hen i bygda.

Men for hvert budsjettår har kommunestyret tatt andre veivalg enn rådmannen har ønsket, uten at dette har monnet nok. Derfor kommer de samme kuttforslagene på nytt og på nytt igjen, som de reneste hakkene i grammofonplata. (For dem som husker hva ei grammofonplate er....)

Igjen loves det at trykket vil lette noe fra 2016/17 når utvidelsen av eiendomsskatten til hele Sør-Varanger gir uttelling som forventet. Men dette tiltaket løser langt fra kommunens økonomiske utfordringer alene. Verken på kort eller lang sikt.

For å nå målet om balanse MÅ det drastiske tiltak til. Gjentar rådmannen foran nok et budsjettår.

Det blir heller ikke mulig denne gangen for det sittende forretningsministerium av et borgerlig regime å få til et flertallsopplegg. I tillegg er koalisjonen splittet i den heftigste diskusjonssaken av dem alle; nemlig distriktsskolenes fremtid og skolestrukturen. Der er Senterpartiet og Høyre havnet på hver sin planet. Frp, Høyre og Venstre er enige om å vurdere skolestrukturen på nytt. Her er nøkkelpartiet Ap. Det Ap bestemmer seg for, er sannsynligvis det som blir resultatet når kommunestyret skal bestemme skolenes fremtid, fordi de øvrige partiene er så splittet.

Selv om Ap prøver å overbevise om at deres standpunkt ifjor høst om å beholde skolestrukturen står fast denne perioden, er det viktig å minne om at Ap var det partiet som kjempet hardest for å få til en strukturdebatt sist, - og som var på full fart inn i å ta standpunkt for nedleggelser i siste del av forrige valgperiode.

Nå har det seg sånn at det er kommunevalg til neste høst og det kan friste mange partier til å utsette det store slaget om skolestrukturen ytterligere. Til neste periode. Overlate ansvaret til de som skal velges neste høst.

Heller ikke den taktikken er ny. Vi har opplevd den foran etpar tidligere kommunevalg også.

For alle som er bekymret for distriktsskolenes fremtid, men også for skolefremtiden i Bjørnevatn, på Sandnes og på Hesseng, blir også denne høsten tøff. Kommunebudsjettet for 2015 blir igjen en gordisk knute for kommunestyret. Og konsekvensene av det blir en enorm påkjenning for altfor mange brukere og ansatte innenfor alle kommunale etater og områder.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no