8. des
MANGLER PENGER: Terje Hansen. Han var først og fremst bekymret for kapitalsituasjonen, særleg etter at DnB hadde flyttet avdelinger fra Kirkenes.
 
Fra Ikkenes til Nikkenes
Kirkenes Rotary måtte hente flere stoler for at alle skulle får sitte da de inviterte til åpent møte om framtida mandag denne uka. Flere etterlyste en kommune som er mer velvillig innstilt til nye ideer.

Publisert: 03.feb.2016 13:23
Oppdatert: 23.okt.2017 11:00

Ordførar Rune Rafaelsen (Ap) startet sin innleding til debatt med å berømme Kirkenes Rotary for intiativet til et åpent møte om omstillingsprosessen kommunen nå må inn i. Han fokuserte først på arbeidsledigheten, som var lavere enn han hadde fryktet etter konkursen i AS Sydvaranger.

– 5,3 prosent er ingen dramatisk arbeidsledighet. Men det kan bli verre, sa Rafaelsen.

Han dro deretter gjennom kjøreplanen for omstillingen. Det første som må gjøres er å lage en konsekvensanalyse, og den er planlagt ferdig 15. mars. Deretter kommer en strategi- og forankringsfase som går fram til 15. juni, med planer og søknad. Gjennomføringsfasen vil være i perioden 2016-2022. Siste fase er evaluering- og videreføring.

Søknad i april

– Faktum er at vi har et bedre utgangspunkt nå enn vi hadde forrige gangen vi måtte omstille oss, slo ordføreren fast.

Han fortalte at departementet hadde bedt kommunen om å søke om penger allerede i april, og at de har lovet å se positivt på en søknad, selv om den ikke er fullstendig.

Han understreket at aller viktigst i denne prosessen er at folk engasjerer seg.

– Møter som dette skal vi ha flere av, om det blir i regi av kommunen eller Rotary eller andre. Vi er avhengige av feed back, ikke minst fra næringslivet, sa ordføreren.

Han pekte på reiselivsnæringen som en næring med stort potensiale.
– Ta for eksempel Storskog. Det er den mest besøkte plassen i Sør-Varanger, og der burde det være tilbud for turistene.
Han nevnte også flyplassen og behovet for forlengelse av rullebane.

Banker

Det var ikke slik at hendene spratt i været etter at ordføreren var ferdig med sin innledning. Men debattleder Oddgeir Danielsen i Rotary kunne overlate mikrofonen til Terje Hansen. Han var først og fremst bekymret for kapitalsituasjonen, særleg etter at DnB hadde flyttet avdelinger fra Kirkenes.

– Jeg har iallfall ingen bank her lenger. DnB har flyttet til Alta, og å ha med altaværinger å gjøre er ikke alltid så enkelt. Vi trenger tilgang på risikokapital, her har vi en jobb å gjøre, sa Terje Hansen.

Merete Hansen i Sparebank 1 Nord-Norge var kjapt på pletten for å opplyse Terje Hansen om at helt uten tilgang på penger er Kirkenes-samfunnet ikke.

– Jeg vil si til alle næringsdrivende her at de er hjertelig velkommen til å ta kontakt, sa Merete Hansen.

Kompetanse

Jørn Haga var opptatt av sårbarhet. Han pekte på at industri er svært konjunkturavhengig, og mente at hvis kommunen greier å lokke til seg universitet eller høyskoleutdanning, får man en helt annen stabilitet.

– Jeg vil komme med en intens bønn: Tenk kompetanse og utdanning. De regionene som greier å etablere kunnskapssenter på høyt nivå, får en mer stabil hverdag.

Karstein Kristiansen mente at bolyst er et stikkord for utvikling av Kirkenes. Han fortalte at da han flyttet etter å ha bodd her i tre år, opplevde han for første gang i sitt liv hjemlengsel.

– Sør-Varanger er en fantastisk kommune å bo i. Vi er nødt til å profilere oss slik at ungdommen ikke flytter. Men vi må også sørge for at det blir en god og trygg kommune å bli gammel i. Vi må ikke la de gamle flytte til syden om vinteren.

Usikker olje

Her gikk det litt tregere med talebehovet, og ordføreren fikk tid til en midlertidig oppsummering. Han medgikk at kapital ikke er den største ressursen i Nord-Norge, og han fortalte at Sør-Varanger i mange år har jobbet hardt for å få høyrere utdanning. Han pekte på planene for Tømmerneset og usikkerheten knyttet til utviklingen i oljebransjen.

– Men vi skal uansett ta vare på helleristningene, vi er ikke Taliban som sprenger bort kulturminner.

Turistnæringen ble hentet fram som den næringen med størst uutnyttet potensiale.

– Vi bør ha som mål å doble antallet besøkende, det er ingen som har bedre resurser enn vi på dette dette området.

Handel og primærnæringer

Nå steg debattlysten, og vi får ikke plass til alt. Men her er et utvalg.

Hans Hatle: – Vi må importere kjøpekraft. Med ei krone som har raknet totalt, er vi er en perfekt posisjon til å lokke til oss kunder fra nabolandene og fra tilreisende turister. Med kronekursen vi har nå, får turistene en rabatt på 35 prosent sammenliknet med tidligere.

Astrid Daniloff : – Norge har den strengeste antibiotikalovgivingen i verden, noe som andre land har lagt merke til. Det er etterspørsel etter kjøtt produsert i Norge.

Hun mente at mange unge er nysgjerrige på landbruk, men at det blir lagt svært lite til rette for å skape nye arbeidsplasser.
– Det er kommunene sitt ansvar å forvalte landbruket, og her er det et stort potensiale, sa Daniloff.

Jostein Ananiassen: – Jeg husker et lokalsamfunn med takhøyde, med latter og moro, der slagsmål på bygda hørte med, men der man var like gode venner etterpå. Der man hjalp hverandre. Nå alt det borte.

Han karakteriserte dagens kirkenesinger som folk som er tilfreds med å dra på hytta og spille playstation.
– Vi må ikke bli en gjeng med innavla tullinger.

Bjørn Celius: Vi må spørre oss selv: hva trenger verden. Vi må tenke globalt. Verden kommer til oss, men spørsmålet er: kommer vi til verden?

Inkluderende prosess

Omlag 95 personer møtte fram på Rotarys åpne møte om Sør-Varangers utvikling. Det tok ordfører Rune Rafaelsen som et godt tegn.
– Det er gått to måneder siden konkursen i Sydvaranger, og allerede nå klarte Kirkenes Rotary å samle mye folk for å snakke om framtida.

Han mente også at kulturarrangementet Barents Spektakel peker framover, med så mange tilreisende at hotella er fulle og folk er blitt avvist.

Han avsluttet møtet med å slå fast at omstillingen som kommunen skal gjennom, skal være en inkluderende prosess, der innspill og ideer blir mottatt med entusiasme.

Målet med omstillingsarbeidet

- Nye, lønnsomme bedrifter
- Økt konkurransekraft og utviklingsevne i eksisterende bedrifter
- En mer næringsvennlig kommune
- En mer attraktiv kommune (bolyst)

Fire faser

Avklaringsfasen (FFKs ansvar)
Konsekvensanalyse ferdig 15. mars (Norconsult)
Strategifasen og forankringsfasen - fram til 15. juni
Planer og søknad.
Gjennomføringsfasen 2016-2022.
Verktøy og tiltak, oppfølging av alle prosjekter
Avslutningsfasen
Evaluering- og videreføring.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no