7. des
OMKOMMET: Morten Ruud, her sett i Kirkenes i 2013.
Arkivfoto: Tor Sandø
 
Fra Kirkenes-journalist til redaktør da NRK startet finnmarkskontor - omkom i gyrokopterstyrt
Morten Ruud ble 57 år gammel. Da NRK etablerte distriktskontor for Finnmark i Alta, flyttet han fra NRK-kontoret i Kirkenes for å bli den første finnmarksredaktøren.

Publisert: 22.jul.2018 09:56
Oppdatert: 22.jul.2018 22:32

HRS Nord-Norge fikk beskjeden om ulykken klokken 18 lørdag ettermiddag, etter at en av de involverte skal ha ringt en tredjepart som kontaktet HRS.

Lørdag kveld opplyser politiet i Finnmark at det var 57 år gamle Morten Ruud, bosatt i Alta, som omkom i ulykken. Han var selv fører av gyrokopteret og hadde med seg en passasjer da de styrtet. Passasjeren ble fløyet til sykehus med lettere skader.

– Det er snakk om to nordmenn som mest sannsynlig har vært på tur fra A til B i Norge og så kommet inn over grensen til Finland, hvor de da har styrtet, sier redningsleder Øyvind Aadde i HRS Nord-Norge til NTB.

Kjent navn

Ruud var distriktsredaktør for NRK Finnmark og hadde kontor i Alta. Hans pårørende er varslet om hendelsen, skriver Nordlys.

I 1984 begynte Ruud som journalist i Radio Porsanger, før han senere jobber i ti år som journalist og nyhetsleder i Finnmark Dagblad, ifølge Nordlys. Senere, i 2007, ble han NRKs korrespondent til Moskva.

Ruud hadde jobbet i Kirkenes i flere år da NRK opprettet eget distriktskontor for Finnmark i 2013. Da ble han ansatt som den første distriktsredaktøren, og han har jobbet der siden da.

Ukjent årsak

Mye tyder på at værforhold var årsaken til gyrokopterstyrten i Finland, sier Havarikommisjonen. En nordmann omkom i ulykken, en annen ble lettere skadd.

Havarikommisjonen har startet granskningen av styrten, hvor en person mistet livet. De tror gyrokopteret fløy inn i dårlig vær, skriver Nordlys.

– Slik det ser ut nå, er det mye som tyder på at de endte opp i en uønsket værsituasjon, sier Kåre Halvorsen, som er avdelingsdirektør for luftfart i Statens havarikommisjon for transport.

– Vi har ikke noe grunn til å tro at det er noe teknisk med gyrokopteret. Vi drar følgelig ikke inn til stedet for å gjøre detaljundersøkelser. Det er dokumentert av finsk politi, sier Halvorsen videre.

Havarikommisjonen vil nå undersøke forholdene rundt flyturen, slik som prosedyrer, værforhold og planlegging.

Ifølge Meteorologisk institutt var det delvis overskyet med kraftige regnbyger og torden da ulykken skjedde.

Et gyrokopter er et fartøy med en rotor som spinner fritt, uten motor, og med en vanlig propell for framdrift. Maskinen er avhengig av fart framover for å få løft, og kan ikke stå stille i lufta slik et vanlig helikopter kan.

Robin Mortensen går inn som konstituert redaktør i NRK Finnmark, skriver NRK.

Minnestund

NRK skal holde en minnestund i Alta mandag, skriver iFinnmark. Regionredaktør i NRK Nord-Norge, Tone Kunst, og distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen, reiser til Alta i dag søndag for å møte de ansatte i forkant.

– Først og fremst kjenner vi på sorgen. Vi er ganske lamslått over den forferdelige nyheten som nådde oss. Vi tenker på Morten sine nærmeste og prøver å ta vare på hverandre, vi som er ledere og medarbeidere i NRK i nord, sier Kunst til nettavisa.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
FINLAND: Utrykning ved Kilpisjärvi i Finland. Foto: Gareth Hutton / NTB scanpix

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no