7. des
FYLKESVARAORDFØRER: Tarjei Jensen Bech på årsmøtet i Finnmark Ap lørdag.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 
Fra mandag kan du stemme på fylkessammenslåingen. Slik gjør du det!
Fylkestinget har bestemt at det skal være folkeavstemning en hel uke. Om det har noe å si for utfallet, er en annen sak - men fylkesvaraordføreren har et håp.

Publisert: 06.mai.2018 13:14
Oppdatert: 06.mai.2018 13:53

Fylkeskommunen har satt i gang folkeavstemning, på Fylkestingets bestilling, for å finne ut hva folket mener om sammenslåingen av Finnmark og Troms.

Spørsmålet som stilles til 55 000 finnmarkinger er et ja- eller nei-spørsmål: Ønsker du at Finnmark fylke skal slås sammen med Troms fylke?

Stortinget har allerede bestemt at sammenslåingen skal skje, og at det nye fylket skal bli hetende Troms og Finnmark. Både statsminister Erna Solberg (H) og kommunalminister Monica Mæland har avslått at avstemningen vil ha noe å si for vedtaket. 

Den politiske ledelsen i Finnmark har likevel bedt om et møte med statsministeren så snart resultatet er klart.

– Jeg er ganske trygg på at det blir et solid nei-flertall. Vårt håp er å reversere sammenslåingen. Vi mener det er uheldig å slå sammen to fylker når ingen ønsker det, sier fylkesvaraordfører Tarjei Jensen Bech (Ap) til NTB. Han håper mange deltar i folkeavstemningen, da det skaper legitimitet.

Slik stemmer du

Ifølge Finnmark fylkeskommunes guide om valget, kan du stemme både på nett og papir fra og med mandag 7. mai til og med fredag 11. mai, og så på selve valgdagen mandag 14. mai.

For å ha stemmerett må du ha folkeregistrert adresse i en av finnmarkskommunene per 14. mars, og du må fylle 18 år i løpet av 2018.

Skal du stemme på papir, må det gjøres i kommunen du har registrert adresse i. For Sør-Varanger betyr det at du møter opp på servicekontoret på Kirkenes rådhus for forhåndsstemming, og på Samfunnshuset i Kirkenes på valgdagen.

Åpningstidene for avstemningen på rådhuset i Kirkenes, er mellom klokken 10 og 14 fra mandag til fredag. På valgdagen 14. mai vil det være åpent for avstemning mellom klokken 12 og 20 på Samfunnshuset.

Om du skal ha mulighet til å stemme på rådhuset eller Samfunnshuset, må du ha med deg gyldig legitimasjon - altså pass, førerkort eller bankkort med bilde.

Det blir ikke sendt valgkort i posten, men det har blitt sendt ut en informasjonslapp.

Det er ikke lagt opp til valglokale i distriktene. Folk som ikke har mulighet til å komme seg til Kirkenes sentrum innenfor åpningstidene kan imidlertid stemme på nett.

Nett-avstemning

Fra klokken 10:00 mandag 7. mai, og fram til 14. mai klokken 21, kan du stemme på nettsiden Finnmark2018.

For å stemme her, må du logge deg inn på samme måte som for eksempel på Altinn eller nettbanken. Her skal det altså være mulig å bruke innloggingsmetoder som nettbank-ID.

Det skal ikke være mulig å lure avstemningen ved å stemme dobbelt. Men stemmer du elektronisk, kan du ombestemme deg.

– Vi har et system som sørger for at de som stemmer fysisk i et valglokale automatisk får slettet den stemmen de eventuelt har avgitt elektronisk. Man kan stemme flere ganger i E-valget, og det er da den sist avgitte stemmen som teller, sier Harald Hereide som er sekretær for fylkesvalgstyret.

Ingen prognoser

Et foreløpig valgresultat vil ifølge Hereide trolig først være klart om kvelden tirsdag 15. mai eller i løpet av formiddagen onsdag 16. mai. Stemmene, som først telles lokalt, skal senere sendes inn og kontrolltelles av valgstyret, slik at et endelig valgresultat først vil foreligge etter noen dager.

– Tidspunktet for når vi har et foreløpig resultat klart avhenger av hvor raske kommunene er med sin opptelling, sier Hereide.

Det vil ikke bli presentert prognoser eller foreløpige tall underveis i opptellingen.  

Stemmelokalene rundt om

Har du bostedsadresse utenfor Sør-Varanger i Finnmark, finner du stemmelokalene for forhåndsstemning på fylkeskommunens nettsider, med åpningstider - og så lokalet for valgdagen.

Stort sett kan du møte opp på rådhuset for forhåndsstemming der du har bostedsadresse i Finnmark. Avstemningen finner stort sett sted i egne, større lokaler.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
HISTORIEN: Troms ble opprettet 1866 ved deling av Finnmarkens amt i Tromsø amt og Finnmarkens amt. Navnet Troms og Finnmark fikk de i 1919. Nå vil de borgerlige partiene slå sammen fylkene til ett igjen.
Bilde: Nyhetsgrafikk

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no