15. okt
UTSTYR: En av grensepatruljene viser fram hva slags utstyr de bruker når de er ute og patruljerer. Viseforsvarsminister H. E. Majak D'Agoot syntes briefingen var veldig bra.
 
Fra Sør-Sudan for å lære om grensa
Sør-Sudans viseforsvarsminister H. E. Majak D'Agoot besøkte GSV for å se hvordan Norge løser sine grenseoppgaver. – Vi har mye å lære av Norge, sier han.

Publisert: 30.apr.2013 15:34
Oppdatert: 23.okt.2017 10:41

Sør-Sudan er et nytt land. Det er bare seks år siden en blodig borgerkrig ble avsluttet med en fredsavtale der Norge, USA og Storbritannia var sterkt delaktig. For to år siden gikk befolkningen til folkeavstemming om uavhengighet for Sør-Sudan og flertallet var for løsrivelse.

Gode naboer

Men uenighet om grenser og fordeling av oljeressurser brakte landene til randen av full krig i fjor.
– Vi er et veldig nytt land med seks naboland rundt oss. Det er veldig mange forskjeller mellom Norge og Sør-Sudan når det gjelder klima og terreng, men vi har mye felles når det gjelder å bevokte grensa. Jeg tror vi har mye å lære av Norge, spesielt når det gjelder å bygge et godt forhold til nabolandet, sier viseforsvarsminister H. E. Majak D'Agoot.

Borgerkrig

– Norge har lange diplomatiske forbindelser med generalkonsulat i Sudan, og etter at Sør-Sudan løsrev seg, har vi hatt ambassade der, sier Norges ambassadør til Sør-Sudan, Hanne-Marie Kaarstad.
Hun forteller at Norge var aktiv i fredsprosessen som førte til slutten på den 20 år lange borgerkrigen og fredsavtalen i 2006.

Ressurser

Hun sier at Sør-Sudan er et land som er veldig rikt på ressurser. De har både olje og fruktbare jordbruksområder, men Norge har ikke kommersielle interesser i landet.
– Norge bidrar med å hjelpe til å stabilisere regionen, blant annet ved å bistå til fornuftig og gjennomsiktig bruk av ressursene. De har også veldig svake statlige institusjoner og trenger hjelp til å styre seg selv ordentlig, sier Kaarstad.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no