18. okt
ADVARER: Errling Haugan advarer kommunen mot å si ja til Lerøy Auroras søknad om lokalitet ved Kasterholmen i Bugøyfjord. (Arkivfoto).
 
Fraråder lokalitet i Bugøyfjorden
Bugøynes fiskarlag fraråder på det sterkeste at kommunen sier ja til Lerøy Auroras søknad om lokalitet ved Kasterholmen i Bugøyfjord.

Publisert: 11.nov.2016 14:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:11

Bugøyfjorden er en en terskelfjord og er på det smaleste bare 700 meter, som gjør at vannutskylling fra det dypeste punktet i fjorden er dårlig.

- Fór og skitt fra oppdrettsanlegg bruker opp oksygeninnholdet i vannet og gir dårlige levevilkår blant annet for kongekrabben, skriver formann i Bugøynes fiskarlag, Erling Haugan, i brevet til Sør-Varanger kommune.

Fraråder

Fiskarlaget behandlet saken på styremøte 16. oktober.

- Vi vil på det sterkeste fraråde en lokalitet til i Bugøyfjorden, skriver Haugan.

I brevet til kommunen skriver Haugan at Bugøyfjorden er en vikltig fjord for fiskerne i Varanger-området.

- Det har vært en meget god fjord for oss fiskere siden slutten av 1800-tallet. Etter etablering av opprett i Bugøyfjorden har fisket markant vist en nedgang, noe som har gjort oss meget bekymret. Med ett anlegg til i Bugøyfjorden er vi redd konsekvensene kan bli fatale, skriver Haugan.

Han skriver videre at området ved Kasterholmen er dokumentert som gyteområder for fisk og han mener at den rødlistede kysttorsken med etablering av oppdrettsanlegg vil bli enda mer sårbar.

- Oppdrettsanlegget kan være med på å endre torskens vandring og kan i verste fall skremme den i fra fjordene. Dette er det svært liten studie på. Havlaksefiske har også de siste årene vært betydelige i Bugøyfjorden. Av erfaring vet vi at det vil være groe som kommer fra oppdrettsanlegg som legger seg på lakse- og torskegarn, skriver Haugan.

Høye fjell

- Bugøyfjorden er spesiell med høye bratte fjell rundt noen fantastiske områder med fuglefjell på begge sider, Ranvika med krykkjer og skarvi i fjellet ved Kasterholmen. Dette er også et yndet sted å besøke for folk som har tilgang på båt. Det ligger små laksehytter rundt om og fantastiske sandstrender som virkelig er verdt et besøk. Den gamle tradisjonen med laksehytter og laksefiske regnes som en kystkultur som ikke eksisterer andre plasser enn i Finnmark. Bugøynes fiskarlag betrakter dette området som Sør-Varangers «Sørlands-perle», skriver Haugan.

På grunn av det fiskarlaget kaller en miljøendring ved en slik etablering ved Kasterholmen, maner Haugen kommunen til å sette i gang med en konsekvensutredning.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no