9. des
BEDRE MAT: Høyres Eilif Johannesen fremmer nå forslag om "En bedre middag" til Utvalg for levekår 13. mars. (Arkivfoto: Yngve Grønvik).
 
Fremmer sak om bedre eldremat
Sør-Varanger Høyre fremmer nå en sak om å servere bedre mat og når beboerne ved eldreinstitusjonene har behov for mat.

Publisert: 06.mar.2017 08:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:16

«En bedre middag», har Høyre kalt dette forslaget.

- Mange av våre eldre får dessverre i seg for lite næring. La oss begynne å servere dem mat når de er sultne. Ingenting er som en god middag når magen skriker av sult. Det damper fra de nykokte potetene. Sausen er brun og blank. Kjøttet eller fisken slipper taket i beina og nærmest roper etter å bli spist. Du gleder deg til å spise og du blir glad når du gjør det. Maten gir deg mer enn fysisk påfyll. Når du spiser sammen med andre blir du ikke bare mett. Du blir også sett. Det gir psykisk påfyll, mener Høyres Eilif Johannesen.

Tidlig middag

Sør-Varanger Høyre skriver i forslaget til vedtak til kommunestyret at mange av kommunens eldre ikke opplever middagen slik.

- De får middagstallerkenen foran seg tidlig på dagen. Lenge før de har rukket å bli sultne etter frokost og lunsj. Lenge før de har vært i noen form for aktivitet som får kroppen til å lengte etter mat og drikke. Derfor blir maten ofte stående urørt foran dem. Potetene slutter å dampe. Sausen får snerk. Kjøttet eller fisken kjølner og klamrer seg til beina. Når sulten til slutt kommer smygende, har den fristende maten blitt frastøtende. Middagen blir aldri spist, sier Johannesen.

Nå har Sør-Varanger Høyre bestemt seg for å gjøre noe.

- Ved å flytte middagen fra formiddag til ettermiddag, mener vi at de eldre rekker å bli sultne og spiser mer. Flytting av middagsserveringen vil høyst sannsynlig også føre til at ansatte får mer tid til å bli med de eldre på aktiviteter på formiddagen. Det forbedrer både appetitten og trivselen. Tiltaket trenger ikke å koste stort annet enn å endre litt i de daglige rutinene. Ingen kan være uenig i at det er en liten regning å betale for å hindre underernæring og øke trivselen hos våre eldre. Vi mener at det overordnede målet med alt vi gjør på dette området må være at våre eldre skal få dekket sine grunnleggende behov på en bedre måte. Da sier det seg selv at de må få spise når de er sultne. Det er derfor vi må servere dem en bedre middag, sier Johannesen.

Utvalg for levekår

Saken fremmer forslaget «En bedre middag», med endring av rutinene ved kommunens sykehjem og omsorgs- og eldreboliger slik at det daglige middagsmåltidet serveres senere på dagen, som sak til politisk behandling, først i Utvalg for levekår som avholdes 13. mars.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no