7. des
ØNSKER ÅPENHET: Når paret Hoff og Erlandsen kontakta foreningen FRI, fordi de savnet et lokalt lhbt-miljø, var planleggingen av første Barents Pride allerede i gang. Slik ble Erlandsen festivalens lokale kontakt og forankring.Foto: Lina Winge
 
Fri til å elske
Marianne Havelin Erlandsen er Barents Prides lokale arrangør. Sammen med partneren Silje Hoff inviterer de til festival i Kirkenes for tredje gang. Nytt av året er fagdagen med Rosa kompetanse.

Publisert: 23.sep.2019 09:03
Oppdatert: 23.sep.2019 21:11

– Når normalen er «mann og kone», er det for dem som ikke tilhører den, en daglig utfordring å korrigere stereotypier, forklarer Erlandsen.

Hun presiserer viktigheten av at kommunens institusjoner er oppdatert på hvordan møte tematikken – som har fått sitt eget fagbegrep, Rosa kompetanse.

– Vi lever fortsatt i stor grad i et heteronormativt samfunn, hvor hverdagen for dem som ikke passer normalen kan være tøff nok, om ikke støtteapparatene rundt skal bli en ekstra belastning å møte, erklærer Erlandsen.

Kommunens «nei»

Det nærmer seg Barents Pride, som arrangeres i år for tredje gang i Kirkenes fra 26. til 28. september. Innledningsvis forsøkte arrangørene å få til et samarbeid med Sør-Varanger kommune om årets nyhet, fagdagen med Rosa kompetanse, men forespørselen fikk ingen positiv respons i kommunen.

– Vi synes det er merkelig at kommunen ikke vil være med på dette, som er en direkte heving av en kompetanse som er fremhevet i Aps partiprogram, undrer Erlandsen og Hoff seg.

FRI sendte invitasjon til Sør-Varanger kommune i mai i år. Personalsjef i kommunen, Line Kristoffersen oppklarer hva hun beskriver som en misforståelse at slike henvendelser blir politisk behandla:

– Invitasjoner til kommunen om fagdager er ikke noe vi behandler politisk. Invitasjonen fra foreningen FRI har blitt behandlet med vanlig prosedyre – administrativt, opplyser Kristoffersen.

– Vi sendte ut forespørselen til enhetslederne, men fikk liten respons. Det er slik at vi ikke kan pålegge selvstendige enheter med ledere å delta på noe, forklarer hun. Kristoffersen antar at den manglende responsen på FRI sitt arrangement har sammenheng med at kommunen selv arrangerte en intern Rosa fagdag i samme mai måned.

favner større

Fagdagen Kristoffersen nevner, som ble arrangert internt for kommunens helsestasjon beskriver Ingvild Endestad, hovedleder for FRI, som en vellykka seanse.

Hun er glad for gode tilbakemeldinger, men presiserer at fagdagen under festivalen ønska å inkludere flere:

– Vårt ønske med dette arrangementet er å nå ut til enda flere av kommunens ansatte. Vi håper mange ønsker å benytte seg av muligheten og at det legges til rette fra arbeidsgiver for at de kan gjøre det. I en sak publisert 31. august i år i iFinnmark, lovet Kristoffersen å ta en ny vurdering av saken. Hun kommenterer på dette løftet nå:

– Vurderingen er helt opp til den enkelte enhetsleder å gjøre, det er de som avgjør om ansatte kan delta på kurs. Fra enkelte har det vært signalisert at de kan tenke seg å delta, dersom forholdene ligger til rette for det, skriver hun til Sør-Varanger Avis. Endestad responderer med et fortsatt håp om at kommunen ønsker å tilrettelegge for deltakelse på fagdagen, utover interne kanaler.

– Paraden er viktig, men vel så viktig er det at det oppleves inkluderende og godt å bo i kommunen alle de andre dagene i året. Kunnskap er en viktig nøkkel til det.

Åpent og inkluderende

Selv om FRI mener arrangementet kan nå flere og få større omfang om kommunen engasjerer seg, gjennomføres fagdagen uansett som planlagt. Fredag 26. september kl. 1300 er oppstart på Samfunnshuset i Kirkenes.

Erlandsen og Hoff har vært partnere i en årrekke, og selv om de sjelden har møtt negative holdninger i kommunen, jobber de for et mer åpent og inkluderende samfunn.

– jeg har tatt et bevist valg på å ikke være synlig offentlig, forteller Erlandsen som for første gang fikk en negativ slengbemerkning under fjorårets Barents Pride. Hun inviterer nå alle, «skeive» som «rette» til å delta på festivalen:

-Gjør det for en venn, en datter, en nabo eller en kollega. Eller kom og lær mer om hvordan et skeivt liv leves på russisk side av grensa, sier hun, og håper antall deltakere overstiger fjorårets over 300, norske og russiske;

– Det at vi sammen går i solidaritet med våre venner i Russland sender et signal om at kjærligheten og fellesskapet ikke kjenner landegrenser.

- Sterkt signal til Russland

Festivalen er arrangert av foreningen FRI i et internasjonalt samarbeid med russiske Maximum og Equality.Dignity.Pride, og Den norske Helsingforskomite, Skeiv verden, og Amnesty International i Norge. 

Sett i lys av sommerens nyhet, at den russiske lhbt-aktivisten Yelena Grigoryeva var funnet drept i sitt eget hjem, poengterer arrangørene viktigheten av å fortsette arbeidet.

- Barents Pride sender et sterkt og viktig signal om at det fins en motvekt til det økende homo- og trans-hatet som vokser i mange av de tidligere sovjetstatene, sier Bassel Hatoum, leder i Skeiv Verden. Han får støtte av  John Peder Egenæs, Generalsekretær i Amnesty: 

- Barents Pride skal bidra til at skeive kan leve gode liv i Barentsregionen uansett hvilken side av grensen de bor. Arrangørene ønsker velkommen til en feiring av mangfold, kjærlighet solidaritet og samhold - og gir ikke opp en verden det er trygt å elske hvordan man vil:

Vi gir ikke opp håpet om et Russland hvor det er trygt å være den du er og elske den du vil, sier Mina Wikshåland Skouen i Den norske Helsingforskomite.

 
GRENSESTOLTHET: Ordfører Rune Rafaelsen og Leder for FRI, Ingvild Endestad i stolt forening under første Barents Pride, i 2017
Foto: Lene Christensen
2018: Fra fjorårets Barents Pride. Enkelte av de russiske deltakerne var maskerte i frykt for represalier i hjemlandet.
Foto: Ole-Tommy Pedersen
Fakta

Torsdag 26. september: Fagdag med Ros kompetanse på Samfundshuset

Fredag 27. september. Regnbuemesse i Kirkenes Kirke. Visning av filmen «Pride» på Aurora Kino.

Lørdag 28. september: Paradeforberedelser på Samfundshuset, parade-avgang fra Kirkenes skole. Foredrag om skeiv russisk kultur på biblioteket. Pride-fest på Ofelas på kveldstid.

foreningenfri.no/barentspride

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no