14. okt
(Illustrasjonsfoto: Håvard S. Mækelæ)
 
Frifant snekker etter flere års millionkrangel
En snekker i Sør-Varanger slipper å betale omtrent 2,5 millioner kroner til to huseiere, etter en dom i Hålogaland lagmannsrett. Den konflikten har gått helt siden 2012.

Publisert: 18.sep.2016 07:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:08

Snekkeren ble saksøkt for 2,25 millioner kroner i 2014, og ble opprinnelig dømt til å betale det pluss sakskostnader på nesten 300 000 av Øst-Finnmark tingrett. Men han vant frem i Hålogaland lagmannsrett denne uken.

Saken har gått mellom snekkeren og huseierne over flere år. Den dreier seg om totalrenovering av et hus i løpet av 2011 og 2012.

Huseierne reklamerte på arbeidet i 2012, blant annet på grunn av problemer med isolasjonen, sprekker i vegger og vindu, og at det var lytt mellom etasjer.

I 2014 stevnet de snekkeren for tingretten. Snekkeren mente seg feil saksøkt, og begjærte at saken skulle bli avvist.

Spørsmålet om å behandle saken i retten ble anket til lagmannsretten, som avviste anken. Først i februar 2015 kom selve saken opp i Øst-Finnmark tingrett.

Tingretten dømte snekkeren til å betale erstatning til huseierne. Snekkeren anket saken til lagmannsretten, og der gikk det motsatt vei.

Prosjektansvar

Snekkeren hevdet at selskapet hans bare hadde utført jobben som huseierne hadde bedt om. Han mente at han ikke var prosjektansvarlig i saken: Han hadde bare arbeidet etter instruksjoner fra huseierne, som hadde hyrt inn andre selskap for prosjekt og tegning. Kvaliteten på materiale og måten ting var satt opp på var ikke snekkerens ansvar, ifølge ham.

Saksøkerne mente at entreprenøren hadde plikt til å fraråde og veilede dem i saken, for å hindre problemer i ettertid.

Lagmannsretten tok snekkerens parti. De mente at det ikke var noe galt med selve arbeidet som snekkeren hadde utført. De påpekte at saksøkerne selv hadde unnlatt å ta de nødvendige risikovurderingene, og mente det var feil å lempe den risikoen over på snekkeren.

Selskapsspørsmål

Lagmannsretten tok også for seg spørsmålet om snekkeren personlig hadde ansvaret for byggingen. Saksøkerne mente at snekkeren hadde opptrådt som om han personlig hadde gjort avtale med dem hele veien, og mente de hadde fått manglende informasjon.

Det var snekkerens daværende selskap som fikk oppdraget med å renovere saksøkernes hus i 2011. Snekkerens selskap var et såkalt norskregistrert utenlandsk foretak (NUF) med begrenset ansvar, og i etterkant av husrenovasjonen hadde selskapet blitt avsluttet.

Tross at ingen av de skriftlige dokumentene nevnte selskapsformen direkte, mente lagmannsretten under tvil at saksøkerne hadde nok informasjon til å se at de handlet med et selskap og ikke en enkeltperson.

Saksøkerne mente at snekkeren i alle fall burde være ansvarlig for å ha handlet med dem i et selskap som hadde så lite egenkapital, at det ikke kunne forfølges for større feil. Det sa lagmannsretten seg uenige i.

Delte kostnader

Snekkeren og saksøkerne endte imidlertid med å dele sakskostnadene, tross at snekkeren vant saken. Lagmannsretten påpekte at en del av dommen var under tvil, og at snekkeren kunne ha opptrådt klarere og håndtert dokumentene bedre i handelen med saksøkerne. Dermed må både snekkeren og saksøkerne betale sine egne kostnader i rettssaken.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no