12. des
(Illustrasjonsfoto: Arkiv)
 
Frifunnet for voldtekt etter anke
Lagmannsretten reduserte straffen kraftig for en tenåring fra Sør-Varanger.

Publisert: 14.apr.2015 06:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:49

8. april kom dommen fra Hålogaland lagmannsrett.

I Øst-Finnmark tingrett hadde tenåringen først blitt dømt til to og et halvt år med ungdomsstraff, og til å betale 150 000 kroner i erstatning til sin forhenværende kjæreste, etter at retten fant ham skyldig i forsettlig voldtekt, vold og trusler.

Dommen ble anket, og lagmannsretten var langt mer mild: Der ble tenåringen enstemmig frikjent for voldtekten. Dommen ble dermed redusert til 60 dager betinget fengsel, og han må bare betale 15 000 kroner til ekskjæresten. Den betingede fengselsdommen beror på at tenåringen gjennomgår ungdomsoppfølging i seks måneder. Ungdomsoppfølging er ikke så strengt som ungdomsstraff, men innebærer at tenåringen følges opp i konfliktrådet.

Usikkerhet

1. desember ble tenåringen dømt for det tingretten vurderte å være forsettlig voldtekt: Etter at de to innledet samleie jula 2013, hadde hun etter hvert sagt nei og begynt å gråte, men han holdt henne nede og fortsatte, ifølge dommen.

Lagmannsretten ble imidlertid usikre på om tenåringen hadde utøvd makt. Han forklarte at han skjønte at hun ikke ville, men at han ikke klarte å stoppe med en gang. Kjæresten hadde tidligere anklaget ham for å ha holdt henne nede, men lagmannsretten mente det var for mye usikkerhet i forklaringene til at tenåringen kunne dømmes.

Kjæresten sa også at hun hadde vært redd for at han ville bli voldelig om han ikke fikk fortsette. Men lagmannsretten vurderte at det ikke var noe i situasjonen som tilsa det, og at de to ikke hadde en forhistorie som ga henne grunn til å frykte vold. Dermed ble tenåringen frifunnet for voldtekten.

Voldsdømt

Det hindret ikke at han ble dømt for volds- og trusselepisoder som fant sted senere i forholdet. I løpet av en krangel tok han kvelertak på kjæresten og slo henne i ansiktet, og under en annen krangel dyttet han henne og la henne i gulvet.

Lagmannsretten var også klar på at tenåringen hadde truet kjæresten med å banke henne.

Flere anket

Også den dømtes forhenværende kjæreste hadde anket dommen til lagmannsretten: Den fornærmedes bistandsadvokat anket på erstatningssummen, og ba om oppreisning til kjæresten på inntil 200 000 kroner.

Den fornærmedes bistandsadvokat, Edel Hennie Olsen, sier at det er for tidlig å si om de kommer til å anke saken videre til høyesterett. Aktor Martin Varsi var ikke tilgjengelig mandag.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no