16. okt
 
«Frigjøringsdagen feires med ulike følelser i Finnmark»
Nasjonen Norge har ikke gitt krigshistorien i Finnmark en plass i historiebøkene, mener fylkesordfører Runar Sjåstad, like før frigjøringsdagen.

Publisert: 06.mai.2015 10:05
Oppdatert: 23.okt.2017 10:50

- Evakueringa av femti tusen mennesker medførte tap av liv og mange lidelser. Tyskernes nedbrenning var ødeleggende. Disse hendelsene er uten sidestykke. Det var krigsforbrytelser som i rettsoppgjøret ikke ble håndtert på riktig måte, sier Sjåstad. Han trekker også fram tragedien på Hopseidet 6. mai 1945 der seks sivile menn ble drept av tyske soldater.

- Frigjøringsdagen 8. mai, som det norske folk feiret sørpå, var en sorgens dag for menneskene på Nordkyn, skriver Sjåstad i en pressemelding.

- I Finnmark røk ennå askehaugene etter tyskernes framferd ved tilbaketrekninga høsten 1944 og våren 1945. Det er disse kontrastene som gjør fortellinga om krigen i Norge så vanskelig å formidle.

Sjåstad påpeker at krigen i Finnmark har preget folk i fylket på mange vis. Denne uka deltar han i både norske og russiske markeringer, i Kirkenes og Vardø, i Alta og Murmansk.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no