22. okt
MINISTER: Jan Tore Sanner (nummer to fra venstre) og resten av følget måtte ta palleveien til og fra monumentet. (Bilder: Håvard S. Mækelæ)
 
Frigjøringsdagen snødekt av russisk lavtrykk - og det er langt fra over
Statsmeteorologene kan ikke love at vinteren slipper tak denne uka.

Publisert: 08.mai.2017 16:06
Oppdatert: 23.okt.2017 11:19

Det ble skikkelige vinterdager i helga og mandag. Både lørdag og søndag holdt temperaturen seg stort sett på minussida, med nullføre på det mildeste og dugelige snøbyger.

Det ble merket da Norges frigjøringsdag skulle bli feiret mandag. Flere offisielle gjester fra både Norge og Russland møtte opp til markeringen, inkludert blant andre Norges kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, den russiske grensekommissæren og konsulen, og flere andre norske og russiske.

Og da prosesjonen skulle gå opp til Partisanmonumentet på Skytterhusfjellet, ble de nødt til å gå på en lang sti av paller for ikke å tråkke igjennom en meter med bløt snø.

- Jeg vet vi har vært nødt til å grave ut monumentet før. Det ligger jo ikke så tilgjengelig til. Men det er første gang jeg selv vet om at vi måtte legge ut paller, selv om noen kanskje vil arrestere meg på det, sier GSV-sjef og oberstløytnant Jørn Qviller.

Mer snø kommer

Vakthavende meteorolog Trond Lien forteller dessverre at vi har mer snø i vente.

- Det blir fortsatt kjølig vær fremover. Vinden kommer fra nordøst, og det blir enkelte snøbyger både tirsdag, onsdag og torsdag, forteller Lien.

- I slutten av uka ser det ut som det tørker opp. Da blir det litt mer stabilt, med oppholdsvær. Men det ligger an til en fortsatt kjølig værtype. Den ordentlige vårvarmen får dere ikke ennå, sier han.

På den andre siden er det usannsynlig at det blir kaldere enn det er nå.

- Nå er temperaturen på bunn, og det kan bare gå en vei. Tendensen er at temperaturen stiger. Den må jo stige mot juni, nevner meteorologen.

Det er for tidlig å si hvordan det blir på 17. mai, men man kan nok neppe vente seg bare gressplener.

Russisk lavtrykk

Årsaken til kaldværet er et lavtrykk som ligger over Russland.

- Det ligger i nordvestlige del av Russland, i nærheten av Arkhangelsk, og dirigerer nordøstlig luft rett fra ishavet over oss. Det er en ugunstig plassering for et lavtrykk, sier Lien.

Hadde lavtrykket vært et høytrykk, kunne vi ha fått den klassiske russervarmen i stedet. Da ville nemlig luftstrømmen gått i motsatt retning, og blåst mild og tørr luft fra det russiske fastlandet hit.

Værnormaler

I år har vi vårtemperaturer som faktisk er mye nærmere det som er betegnet som «normalen». Lien forteller at temperaturen for de siste 30 dagene ligger på 0,7 grader under normalen. Men normalen er basert på temperaturer fra 1961 til 1990, og da var det kaldere enn det har vært i årene siden. Den nye værnormalen vil sannsynligvis bli en hel del høyere når vi når 2020.

Årets markering av den norske frigjøringsdagen fokuserte på Tysklandsbrigadens 70-årsmarkering. Tysklandsbrigaden var Norges del av okkupasjonen av Tyskland i etterkrigstiden.

Kommunalminister Sanner trakk frem at de var en del av gjenoppbyggingen av Tyskland etter krigen.

Ved Partisanmonumentet var det også fokus på både partisanenes innsats under krigen, lidelse etter krigen, og de russiske styrkenes store offer ved fronten her i nordøst.

Det var også markering med lunsj for veteraner fra Tysklandsbrigaden på GSV, og det var markering på Frigjøringsmonumentet i Kirkenes.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no