22. okt
Russiske soldater bærer kransen fra Finnmark Fylkeskommune.
 
Frigjøringsfeiringen er begynt
– Det er vår plikt å opplyse nye generasjoner

Publisert: 23.okt.2014 08:51
Oppdatert: 23.okt.2017 10:44

-– Det er i dyp takknemlighet til de russiske soldatene vi legger ned krans her i dag, sa fylkesvaraordfører Bente Haug ved krigsminnesmerket i Litza.

I sin tale på Æreskirkegården i Litzadalen sa Bente Haug at minnesmerket og høytideligheten er en levende påminnelse om de ufattelig store offer de russiske styrkene hadde stått for.

- Og det de gjorde var å gi oss vår frihet, vår grunnlov og vårt demokrati tilbake. Derfor er det vår plikt å opplyse nye generasjoner om det som skjedde, og sørge for fortsatt fred og brobygging mellom nasjoner, sa Haug.

Tusener døde

Det russiske vertskapet fortalte i forkant av kransenedleggelsene om historien bak det store, og flere ganger ombygde, Litzamonumentet. Her lå det tusener av soldater igjen på slagmarken og lokale pårørende var ute og lette etter sine falne. Etterhvert som interessen og omfanget økte, ble det en kirkegård og folk begynte å valfarte til stedet.
I år ble ny 85 soldater, funnet i terrenget rundt, begravd på kirkegården, soldater fra de tre årene med fastlåst stillingskrig.

]Analyse

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen, er nå forsker på Forsvarets forskningsinstitutt. Han har skrevet en militærfaglig analyse til Alf R. Jakobsens bok «Miraklet på Litza», som kom ut i år. Onsdag var han for første gang i denne delen av Russland.

- Jeg har jo sett deler av området gjennom kikkert fra norsk side, men aldri vært her selv, ler han.
Det han fikk se var veldig interessant, forteller han.

- Landskapet bekrefter det jeg tidligere bare har sett på kart og lest om. Bare det å ha ligget ute her i tre år må ha vært en påkjenning, å få nok forsyninger for eksempel. Men å drive krigføring her må ha vært forferdelig. Landskapet er bortimot umulig, og med tanke på det utstyret de hadde den gangen, er det nesten ikke til å forstå at de klarte det, sier Diesen.

Brennevinslager

7. oktober 1944 startet det russiske motangrepet, 9. oktober hadde de tatt Titovka. Om det er en legende eller sannhet vites ikke, men det fortelles at de tyske soldatene fikk tre dager ekstra på grunn av at de hadde etterlatt et enormt brennevinslager igjen til de russiske styrkene.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no