12. des
(Illustrasjonsfoto fra arkiv.)
 
Frikjent for å ha slått hode i bildør
En mann fra Finland fikk betinget fengsel, men det kunne blitt mye hardere straff.

Publisert: 11.des.2015 13:17
Oppdatert: 23.okt.2017 10:58

Finlenderen møtte i Øst-Finnmark tingrett 1. desember. Der sto han tiltalt for å ha slått hodet til en mann fra Sør-Varanger inn i en bildør, slik at nordmannen fikk bruddskader i ansiktet og ble sykmeldt.

Finlenderen endte med å bli dømt for legemsfornærmelse, men ikke så alvorlig som det kunne blitt etter tiltalen. Han ble dømt til 21 dagers betinget fengsel, der aktor først la ned påstand om sju måneders fengsel.

Ifølge retten traff nordmannen finlenderen og tre andre menn en natt i januar i år. Han kjente dem ikke, men inviterte dem på fest, og de tok drosje sammen for å komme seg dit.

Underveis på turen forandret stemningen seg i drosjen, og flere skal ha opptrådt aggressivt mot nordmannen. De endte med å stoppe ved Bjørkheimkrysset, der flere av passasjerene steg ut, og nordmannen ble påført flere skader i ansiktet.

Én av fire

Den finske mannen nektet straffeskyld. Han hevdet at han hadde vært 20 meter bak drosjen, og at nordmannen hadde vært sammen med to av de andre da skadene ble påført.

Alle fire ble pågrepet av politiet etter hendelsen, men bare denne ene mannen fra Finland endte med tiltale.

Drosjesjåføren pekte ut den tiltalte finlenderen som den som hadde revet nordmannen ut av drosjen, og som så hadde slått nordmannens hode inn i bildøren.

Offeret selv hadde problemer med å forklare seg skikkelig om hendelsen. Ifølge retten hadde han vært svært beruset mens det skjedde, i tillegg til at han delvis tapte bevisstheten etter et slag i hodet. Han har i ettertid hatt problemer med å huske hva som skjedde.

Men han pekte ut finlenderen i en fotokonfrontasjon.

Tvil

Det ble imidlertid tvil rundt begge forklaringene. Offeret og drosjesjåføren hadde hatt en telefonsamtale mens offeret lå på sykehuset, der retten mente at de kunne ha påvirket hverandre. Det var også tvil rundt hva de andre tre eventuelt gjorde.

Det var ikke tvil nok til at finnen ikke ble dømt. Men han ble dømt for å ha dratt nordmannen ut av drosjen og å ha slengt ryggen hans mot drosjedøra – ikke for å ha skadet ham i ansiktet.

Det var også glatt på bakken, og nordmannen var sterkt beruset, så retten kunne ikke utelukke at skadene i ansiktet kom av at han hadde glidd.

Dermed slapp den finske mannen både erstatning og saksomkostninger.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no