5. des
Illustrasjonsfoto.
 
Frikjent for beføling, dømt for våpen
Tvil om homoseksualitet og våkenhet gjorde at en mann slapp straff for beføling. Han fikk likevel våpenbot.

Publisert: 29.jan.2016 12:45
Oppdatert: 23.okt.2017 11:00

Mannen fra Sør-Varanger sto tiltalt for å ha befølt en sovende, beruset kvinne på bryst, mage, rumpe og lår en oktobernatt i 2014.

Han sto også tiltalt for å ha oppbevart en hagle i ulåst bil, i tillegg til at han oppbevarte en eske med 25 hagleskudd i gangen hjemme hos seg selv.

Det var bare det sistnevnte han ble dømt for, da dommen kom denne uka. Våpen-oppbevaringen gjorde at han fikk 7000 kroner i bot, minus 2000 kroner for varetekt.

Husket ingenting

Påtalemyndighetene argumenterte med at mannen skulle visst at kvinnen absolutt ikke var interessert i gutter, siden hun var homoseksuell. Det ble en stor del av diskusjonen i saken.

Mannen og noen vitner hadde møtt den fornærmede kvinnen på byen. De hadde begynt å lure på om kvinnen var homoseksuell, og hun hadde flørtet med et kvinnelig vitne hele kvelden.

Alle sammen endte på nachspiel hos mannen. Kvinnen husket ikke noe fra de dro fra byen og til hun våknet i den tiltaltes seng morgenen etter.

Ifølge rettspapirene hadde kvinnen fortsatt å gjøre tilnærminger mot et kvinnelig vitne igjennom kvelden, og den tiltalte hadde tatt henne med på kjøkkenet for å be henne slutte. Den tiltalte hadde henne på fanget og fikk et kyss på kinnet. Han mente han ikke hadde fått inntrykk av at hun ikke var interessert i ham.

– Ga signaler

Den tiltalte og den fornærmede kvinnen endte opp alene i leiligheten hans. Derfra hadde retten bare mannens egen forklaring å gå på.

Han sa at hun først la seg på sofaen, men han klarte ikke å finne et pledd til henne, og leide henne inn til sin egen seng. Han erkjente å ha befølt henne, men sa at han stoppet da hun signaliserte at hun ikke var interessert.

Da kvinnen våknet om morgenen, delvis avkledd, ble hun bekymret for at mannen hadde gjort noe grovt med henne. Senere undersøkelser viste at de ikke hadde hatt sex.
Legning-argument
Det var klart at mannen hadde befølt kvinnen, men retten fant ikke bevis for at hun ikke hadde vist noen interesse. Mannen hadde ikke møtt henne før, og retten mente at kvinnens tilnærminger til en annen kvinne den kvelden ikke beviste det på egen hånd.

– Retten kan følgelig ikke legge til grunn at tiltalte var klar over at (NN) utelukkende var interessert i jenter, selv om han var klar over at hun var homoseksuell, står det i rettspapirene.

De fant det heller ikke bevist at kvinnen ikke var våken. Befølingene hadde startet kort tid etter at de hadde lagt seg ifølge mannens forklaring. Han oppfattet at hun var våken, og stoppet da han fikk signalene.

– Han har da i høyden opptrådt uaktsomt og kan følgelig ikke dømmes, fastslå tingretten.

Innrømte våpen

Det var imidlertid ingen tvil om våpen-oppbevaringen. Det innrømte han også i retten. Der fikk han en del strafferabatt fordi saken hadde blitt gammel, og siden han måtte møte to ganger i retten da fornærmede uteble.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no