12. nov
(Illustrasjonsfoto: Yngve Grønvik)
 
Frikjent for Smutthull-fiske - men del av en større sak
Båten Juras Vilkas, som ble tatt i arrest og ført til Kirkenes, hadde faktisk lov til å fiske snøkrabbe i Smutthullet ifølge tingretten. Men dette dreier seg om EU-regler ifølge Kyst og Fjord, så der stopper neppe saken.

Publisert: 01.feb.2017 22:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:14

Skipperen på den litauiske fiskebåten sto tiltalt for å ha fanget snøkrabbe på den norske kontinentalsokkelen. Men han ble frikjent i Øst-Finnmark tingrett, som mener at han hadde lov til å fiske der.

Fiskebåten Juras Vilkas hadde nemlig fisket i det såkalte Smutthullet. Det er et område som er utenfor det norske havområdet, men en del av den norske kontinentalsokkelen. Og i Smutthullet gjelder reglene til NEAFC - North Eastern Atlantic Fisheries Commission.

Tingretten kom de frem til at Norge har godtatt NEAFC-reglene, og at det norske forbudet dermed ikke gjelder i Smutthullet. Juras Vilkas hadde lisens til å fiske i Smutthullet, og dermed var også snøkrabben lovlig vilt, mener dommerne.

Dette er imidlertid en del av en større diskusjon, ifølge nettavisa Kyst og Fjord. De melder at Norge og EU er uenige i hvordan man skal tolke kontinentalsokkel-reglene. Kyst og Fjord skriver:

«Norge og Russland er klar på at snøkrabben befinner seg på bunnen og er en del av sokkelressursene. EU mener krabben er en ressurs på lik linje med sild og torsk i internasjonalt hav, som skal forvaltes av et internasjonalt regime.»

- Retten har et annet syn enn norske myndigheter på hvilket regelverk som skal gjelde for snøkrabbe. Vi må diskutere med statsadvokaten hva vi nå skal gjøre videre, sier seksjonsleder for ressurskontroll i Kystvakten, Erling Øksenvåg, til nettavisen.

Kyst og Fjord antar at saken vil ankes til lagmannsretten. SVA forsøkte å få spurt politiinspektør Thomas Eliassen Darell om det, da han representerte påtalemyndigheten, men han var ikke tilgjengelig tirsdag eller onsdag.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no