22. okt
KRISE: Ambulanseflytjenesten ble rammet av bemanningsmangel i slutten av april og siden har det vært satt i verk ekstratiltak for å sikre beredskapen. Bildet er fra Leknes flyplass i Lofoten.
 
Milepæl for ambulanseflytjenesten før helgen
Ambulanseflypilotene hadde frist til torsdag for å takke ja til tilbud om jobb i Babcock. Alle som er opptatt av beredskapen, lurer på hvor mange som vil fortsette.

Publisert: 28.jun.2018 17:27
Oppdatert: 28.jun.2018 17:40

– Vi vet ikke hvor mange som går over, vi er spent på morgendagen. Det blir en viktig milepæl, sier fagdirektør Geir Tollåli i Helse Nord, som sammen med helseforetaket Luftambulansetjenesten har ansvar for å sikre beredskapen.

Oppsigelsestid

Siden slutten av april har det vært satt i verk ekstraordinære tiltak. Strid om lønns- og arbeidsvilkårene hos den nye operatøren Babcock, gjorde at 13 piloter sluttet. Det skapte bemanningskrise for Lufttransport, som driver tjenesten i dag.

Nå håper både helseforetakene og politikerne at tariffavtalen som Norsk Flygerforbund og NHO Luftfart ble enige om i forrige uke, gjør at de fleste pilotene velger å bli i tjenesten når Babcock overtar.

Men selv om alle skulle takke ja, er det ikke noen garanti for at pilotene blir. Andre og mer fristende jobbtilbud – med bedre lønn – kan dukke opp.

– Det er vel helt naturlig, men da har de tre måneders oppsigelse. Det gjør at vi har tid å områ oss, konstaterer Tollåli.

Fortsatt ekstratiltak

To helikoptre fra Forsvaret og et fly fra Babcock har vært i beredskap siden krisen oppsto for to måneder siden.

– Helikoptrene blir i beredskap i alle fall til 30. juni, heter det på Helse Nords nettsider.

Tollåli opplyser at de venter på tilbakemeldinger fra Helsedirektoratet og Helse- og omsorgsdepartementet om ekstratiltakene.

– Vi har anmodet om å få en overgang med ekstern bistand i juli. Det har vi ikke fått tilbakemeldinger på ennå, opplyser han.

Fagdirektøren bekrefter at helikoptrene har vært i bruk så sent som i forrige uke på Finnmarkskysten. Babcock-flyet er kun tilgjengelig på dagtid og kan ikke brukes på kortbaneflyplassene.

Nye piloter på plass

Lufttransport har nå fått ansatt 12 nye piloter, og administrerende direktør Øyvind Juell i Luftambulansetjenesten sier beredskapen er god. De nye pilotene er satt i tjeneste, men er ikke fullt utlært. Dermed legger det begrensninger på hvor i vaktplanen de kan settes inn.

– Vi er fortsatt inne i en skjør periode. Hvis noen blir syke kan vi få hull, medgir Juell.

Også Helse Nord anser situasjonen som skjør.

– Vi har bruk for kompenserende tiltak en stund til, mener fagdirektør Tollåli.

Han understreker at de siden mai har hatt overkapasitet det meste av tiden.

Ferie uten problemer

Lufttransports administrerende direktør Frank Wilhelmsen opplyser at ferieavvikling ikke er blir noe problem for tjenesten.

– Hos oss er det faktisk enklere i ferien enn ellers i året, for da driver vi ikke trening, sier han.

Han mener situasjonen blir gradvis bedre og opplyser at de denne uka har hatt full dekning.

Både helseforetakene og ikke minst helseminister Bent Høie (H) har vært under sterkt press etter at Luftambulansetjenesten ble rammet av bemanningsmangel.

Stortinget har vedtatt at Høie må «sikre at erfaring og kompetanse i dagens luftambulansetjeneste videreføres». I det siste er det også reist bekymring om teknikerne som gjør vedlikehold på ambulanseflyene. En tredel av teknikerne har søkt seg til andre jobber.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
PRESS: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) uttaler seg til pressen i Tromsø.Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no