22. okt
SLIPPER: Pensjonistforeningen er en av frivillige lag og foreninger som får fritak for eiendomsskatt. (Foto: Anne Mette Bjørgan)
 
Fritatt for eiendomsskatt
Flere frivillige lag og organisasjoner slipper eiendomsskatten. Men ikke alle.

Publisert: 13.aug.2015 06:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:54

Formannskapet sa ja til de fleste søknadene fra frivillige lag og organisasjoner om å bli fritatt for eiendomsskatt. Men det finnes unntak. For eksempel sier formannskapet nei til Lions i Bjørnevatn. De hadde søkt om fritak for huset de har hatt der, men det skal være solgt og avslaget ble begrunnet med at huset nå har annet formål.

Formannskapet vil heller ikke si ja til KIFs søknad om fritak for eiendomsskatt for hele KIF-huset. Eiendomsskattenemnda har begrunnet det delvise avslaget med at deler av huset leies ut til næringsdrivende og at det planlegges uteleieleiligheter i to etasjer. De vil dermed gi fritak bare for kjellerrommene. ingen av politikerne i formannskapet protesterte på det.

Formannskapet vil heller ikke gi fritak for hele huset der Bjørnehiet familiebarnehage drives, fordi barnehagen bare er i deler av huset og at resten brukes til bolig.

Habil debatt

Det ble for øvrig en debatt om inhabilitet i saken om eiendomsskatt. Bror Sundstrøm (H) ba sin habilitet bli vurdert siden han sitter som leder i Sør-Varanger jeger- og fiskerforening, som sto som søker av fritak. Det samme gjorde Karina Emanuelsen (Ap) som leder av Øvre Pasvik Nasjonalparkstyre, og Kurt Wikan (Sp) som nestleder av samme.

Det så en stund ut til at formannskapet sto i fare for å ikke være beslutningsdyktig på grunn av inhabilitet.

- Jeg kan ikke se at det er private økonomiske interesser i dette, sa Lena Bergeng (Ap) og selv om ordfører Cecilie Hansen uttrykte en viss tvil om hvor grensen går i slike tilfeller, ble ingen erklært inhabil.

Disse har fått fritak etter onsdagens formannskapsmøte:

Kirkenes Pensjonistforening

Sør-Varanger Turlag

Brenselsutsalget AS

Sør-Varanger jeger- og fiskerforening

Øvre Pasvik Nasjonalparkstyre

KIF (delvis)

Norsk bobil- og caravan club

Kirkenesgruppen av NRRL (Norsk Radio og Relæ liga)

Loge 55 Varanger (Odd Fellow)

Bugøyfjord bygde- og hyttelag

Bjørnehiet familiebarnehage (delvis)

Historie gir fritak

Det er også anledning til å gi fritak for eiendommer av historisk verdi, og formannskapet ga fritak til tre slike:

Noatun i Pasvik ved Rolf E. Sch. Kollstrøm

Solvold/Eliasplassen i Pasvik ved Solveig Wilhelmsen og Geir Mortensen

Grense Jakobselv bygdelag.

Aksel Emanuelsen tok opp det prinsipielle i at bygninger av historisk verdi, eller deler av dem, også brukes som fritidsbolig, og som sådan ikke kvalifiserer til fritak.

- Vi ønsker levende kulturperler og det er en fordel at bygninger som har historisk verdi også er i bruk, argumenterte ordfører Cecilie Hansen og fikk enstemmig tilslutning for det.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no