11. des
BARE FRA ØST: Rekefisker Kurt Jensen mener rekefisket kan reguleres ved at bare båter fra Øst-Finnmark har tilgang.
 
Fritt frem for rekefiske bekymrer
Det er rekeboom i fjorden og rekekrig på kaia. Bak ligger frykten for at fjorden igjen skal bli tømt.

Publisert: 11.jun.2014 15:58
Oppdatert: 23.okt.2017 10:40

Onsdag formiddag losses 1400 kilo ferske Varanger-reker fra «Dansken». Nå skal de videre til skalldyrsbord i Gøteborg i Sverige. De rekordstore og flott rødfargede rekene fra Varangerfjorden har på kort tid fått et helt utmerket rykte, og nå strømmer fartøyene til Øst-Finnmark for å ta del i reke-eventyret.
– Det er fint å være noen båter, en båt er for lite til å holde feltene i gang, men det bør ikke bli flere enn nå, mener Kurt Jensen ombord på Dansken.
Jensen startet med rekefiske i Varangerfjorden i fjor. Ryktet om de scampistore rekene gikk fort og i løpet av sommeren var seks fartøy i sving.
I sommer er 10-11 fartøy med. De fleste fra Nord-Troms.
Det er ingen kvotebegrensning på rekefiske nord for 62 breddegrad, og ikke konsesjonsplikt for fartøy opp til 65 fot. Med noen begrensinger, som skillerist og minimumsdybde, er det nærmest fritt frem for å ta opp den ettertraktede varen fra havet.

Usikkert

Med mange båter i sving kommer også frykten for at fjorden skal tømmes. Samtidig ligger flere rundt fjorden på været, i Bugøynes, Vadsø og Vardø, og vurderer om de skal tørre investere i fartøy.
– For min del er jeg bekymret om det blir flere fartøyer enn det er nå. Jeg har tenkt å leve av det i mange år, og håper selvsagt fisket ikke blir ødelagt. Vi har det minste fartøyet som er med, de andre er dobbelt så store, sier Kurt Jensen og legger til at kanskje kan en fiske godt i tre, fire år til - kanskje i flere år - eller rekene forsvinner på grunn av tidens gang. Det vet man uansett ikke.
– Jeg var jo ikke her den gangen, men jeg har hørt at sist gang fjorden ble tømt for reker, så var opptil 100 båter med. Det som lager begrensningen her er logistikken, som er et kjempeproblem, noen må jo kjøpe rekene. Det er omsetningsleddet som lager begrensningen, påpeker han.

Begrense antallet

Selv har Jensen valgt å stå for flere ledd selv. Han både fisker og selger på auksjon, og har på kort tid etablert seg som fast leverandør til markedet i Sverige. I tillegg selges noe fra kai i Kirkenes og noe til butikk lokalt.
«Dansken» har vært ute bare en tur de siste tre ukene, men valgte å avvente fordi rekene har vært i gang med å skifte skall og får en bløt konsistens. Han sier de andre fartøyene, som selger til fast pris til grossist, har vært i gang i mellomtiden, med vanskelig omsetning som resultat.
Synes du rekefisket burde reguleres?
– Jeg er helt enig i at det ikke er kvotebegrensning, men syns antall fartøy kunne begrenses.
Hvordan skal man klare det når det ikke er konsesjonsplikt under 65 fot?
– En kan gjøre det som med kongekrabba, ved at båter utenfor Øst-Finnmark ikke har tilgang. Jeg syns en burde tenke på at det her skal være bærekraftig lokalt.

Konkurransen tilspisser seg
Bylivet i Kirkenes endret seg i fjor sommer. Endelig ble det mulighet for å kjøpe ferske reker rett fra båt, og køene for å sikre seg reker var enorme. Sånn er det også denne sommeren. Nå er det i tillegg konkurranse på kaia, og lokale reker selges på både torg og i butikk.
Sist fredag kom til og med to fartøy inn til kai med samme varslede salgstidspunktet, og det er rene sensasjonen i Kirkenes hvor det først i fjor sommer igjen ble mulighet for å kjøpe ferske reker rett fra båt med Dansken som startet opp.
– Konkurranse er bra. Det skjerper, en vil gjerne komme først med varen sin og ha den beste kvaliteten. Men når det blir som sist fredag, da en båt utenfra «tok» vårt tidspunkt fredag klokka tolv, så syns ikke jeg det er særlig kollegialt. Det er plass til flere, men også enkelt å velge seg en annen dag eller annet tidspunkt. Jeg ville ikke gjort det sånn i en annens hjemmehavn, kommenterer Kurt Jensen.

Påvirker ikke totalbestanden

Fiskeridirektoratets regionkontor for Finnmark vet ikke hvor mange båter som fisker reker i Varangerfjorden, men Råfisklaget i Tromsø anslår utifra fangstrapportene opp mot ti fartøy.
Seksjonsleder Sigmund Pleym Hågensen i Fiskeridirektoratets regionkontor i Vadsø forklarer at bakgrunnen for at det ikke er satt kvoter nord for 62 breddegrad er at bestanden totalt regnes som så god at den ikke trues. Om det fiskes hardt i et område, som nå i Varangerfjorden, så vil det merkes lokalt - ved at det blir mindre reker i området. Men det vil ikke påvirke bestanden totalt sett.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no