22. okt
(Illustrasjonsfoto fra arkiv)
 
Frivillig forhold hindret ikke fengselsstraff
Mannen som hadde to samleier med en 14-åring fikk mindre straff enn aktor ville gi ham. Men det var ikke på grunn av gjensidig kjæresteforhold.

Publisert: 17.nov.2016 15:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:11

I slutten av oktober møtte en mann fra Sør-Varanger i Øst-Finnmark tingrett. Mannen tilsto samleie med en jente som var 14 år da de var sammen, mens han var tidlig i 20-årene.

Han må dermed sone fire måneder ubetinget fengsel, etter dommen som ble gjort offentlig onsdag.

Forsvarer Stein Rønning mente at straffen burde senkes fra de fem månedene som aktor ba om. NRK skrev i oktober at forsvareren pekte på at forholdet mellom de to hadde vært gjensidig og frivillig, og at mannen hadde tilstått.

Trodde på

I dommen som nå er sluppet, står det at tingretten trodde på at mannen og jenta hadde et gjensidig forhold.

- Det fremstår for retten som klart at siktede og fornærmede har hatt et gjensidig kjærlighetsforhold og at begge har tatt initiativ til og ønsket seksuell omgang med hverandre, skriver de i dommen.

Men tingretten viste til at normalt straffenivå for slike saker uansett er seks måneders fengsel. De pekte på at det ikke var formildende om det ikke var noen tvang eller maktmisbruk i bildet - men at det i stedet ville være strengere straff om det var tvang.

Retten mente samtidig det var skjerpende at aldersforskjellen mellom de to var relativt stor, og trakk også fram noen personlige forhold.

Da retten likevel ga mannen mildere straff, var det fordi mannen hadde tilstått i politiavhør og i retten. De pekte spesielt på at mannen innrømmet et samleie som retten ikke hadde bevis for.

Mannen fikk også strafferabatt fordi saken hadde tatt lang tid. Mannen måtte først vente i over to måneder på å bli innkalt til avhør etter at han sa han ville tilstå, og så tok det flere måneder til før saken ble sendt til retten.

Klar over alderen

Mannen hadde vært klar over jentas alder da de ble kjent igjennom en felles hobby. Men han hadde syntes at jenta var moden for alderen. De begynte å snakke mer sammen, både personlig og via internett, og ble etter hvert kjærester.

Han forklarte retten om to samleier mellom de to, begge frivillige.

Saken gikk til politiet etter at jentas foreldre fattet mistanke, og anklaget mannen for grovt overgrep, skrev NRK i oktober. Mannen nektet for forholdet i det første politiavhøret.

Han forklarte i retten at han hadde regnet med at jenta ikke ville si noe til politiet, selv om han ikke hadde bedt henne om å la være. Men så fortalte jenta om det ene samleiet, og da kom mannen tilbake til politiet med hele historien.

Jenta slapp å forklare seg i retten, da dette var en ren tilståelsessak.

Mannen ville akseptere oppreisningserstatning om retten dømte ham til det. Det ble det ikke noe av.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no