22. okt
 
Frode Berg: – Jeg ble rett og slett manipulert og snakket rundt
MOSKVA: 62-åringen ble varetektsfengslet for nye tre måneder i retten torsdag.

Publisert: 03.mai.2018 09:47
Oppdatert: 03.mai.2018 09:51

– Det var som forventet, sier spionsiktede Frode Berg etter at retten i Moskva torsdag forlenget varetektsfengslingen med nye tre måneder.

– Jeg er sliten og føler meg lurt, sa Berg da han ble ført inn i retten i Moskva der ble framstilt for forlenget fengsling.

Den spionsiktede nordmannens russiske forsvarer Ilja Novikov omtalte i forkant torsdagens rettsmøte som en formalitet der alle aktørene på forhånd vet hva som vil bli lagt fram, hva som vil bli sagt og hva utfallet vil bli.

– Trolig er kjennelsen allerede skrevet ferdig. Jeg venter at varetektsfengslingen forlenges med nye tre måneder, sa Novikov til NTB.

Mer preget

På vei inn til fengslingsmøtet uttalte Berg seg til norske journalister:

– Jeg er sliten. Det eneste jeg har gjort er å ta med en konvolutt med penger. Jeg føler meg lurt, sa han ifølge blant andre VG og Dagbladet.

– Jeg ble rett og slett manipulert og snakket rundt, for å gjøre noe jeg ikke ville gjøre, utdyper han overfor VG.

– Jeg har det vondt nå, sa han ifølge Aftenposten, som mener å observere at Berg fremsto som mer preget enn ved tidligere fengslingsmøter.

Ifølge Novikov er hovedregelen at fengslinger blir forlenget helt fram til en sak kommer opp for retten i Russland.

– Når det i tillegg er en høyprofilert sak med en spionsiktelse, så er det absolutt ingen praksis for at varetektsfengslingen ikke forlenges, sier Bergs forsvarer til NTB.

Minst fem turer

VG og Sør-Varanger Avis har kartlagt de minst fem turene hvor det russiske sikkerhetspolitiet FSB mener Berg var på oppdrag for den norske etterretningstjenesten. På turene, som startet 11. juni 2015 til den siste 3. desember 2017, publiserte Berg bilder og reiseoppdateringer på Facebook.

– Vi har hatt et veldig sterkt inntrykk av at han ikke har forstått fullt ut hva det innebar å involvere seg i dette. Han har sett på det som en tjeneste han gjorde og regnet ikke med at det ville få noen konsekvenser for ham. Disse Facebook-oppdateringene bekrefter dette inntrykket, sier en av Bergs representanter, advokat Brynjulf Risnes, til VG.

Ingen innrømmelse

Den pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg ble pågrepet i Moskva 5. desember i fjor med 3.000 euro i kontanter som FSB mener var ment som betaling til en person i bytte mot hemmelige opplysninger om den russiske nordflåten.

Berg har ifølge sine advokater innrømmet at han var i Moskva på oppdrag for Etterretningstjenesten, men kun som uvitende kurer.

– Jeg understreker at Berg ikke har innrømmet noen form for skyld. Han nekter for å ha vært i Russland som spion, understreker Novikov.

Helsebekymring

62-åringen sitter i høysikkerhetsfengselet Lefortovo under forhold som Novikov beskriver som vanskelige.

– Min vurdering er at det ikke er noen umiddelbar fare for Frode Bergs helse. Men isolasjon og mangel på fysisk aktivitet er ikke bra for en mann i hans helsetilstand. Får vi ikke en løsning i løpet av de nærmeste månedene, vil det få betydelig negativ effekt på hans helsetilstand, sier Novikov.

Han legger til at Frode Berg er innforstått med sin situasjon og innstilt på at han blir sittende i varetekt.

Flere spor

Berg har gitt uttrykk for at han er skuffet over offentlig støtte fra norske myndigheter. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) fastholdt at Bergs sak er en «konsulær sak» i et intervju med NTB nylig, samtidig som hun opplyste at UD jobber langs flere spor for å ivareta hans interesser best mulig.

E-tjenesten har avvist å svare på spørsmål fra NTB om hvorvidt Berg jobbet for dem.

– Vi kommenterer aldri denne type spørsmål, heller ikke hvem som arbeider eller har arbeidet for E-tjenesten, lød svaret som kom via Forsvarsdepartementets pressevakt Lars Gjemble.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Frode Berg i retten i Moskva torsdag.

Foto: AP Photo/Pavel Golovkin/NTB scanpix

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no