6. des
Sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Morten Haga Lunde.

Arkivfoto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
 
Frode Berg møtte E-tjenesten og PST mandag
Frode Bergs advokat Brynjulf Risnes bekrefter overfor VG at hans klient mandag har hatt møter med PST og Forsvarets etterretningstjeneste.

NTB
Publisert: 18.nov.2019 20:44
Oppdatert: 18.nov.2019 20:44

– I dag har Frode Berg hatt korte møter med både Politiets sikkerhetstjeneste og E-tjenesten. Begge møtene var på Bergs initiativ, og det ble utvekslet litt informasjon, sier Bergs advokat Brynjulf Risnes til avisa.

I møtet med Forsvarets etterretningstjeneste var det sjef Morten Haga Lunde som stilte.

Risnes vil ikke gå inn på innholdet i møtene, som ble holdt på et hemmelig sted på Østlandet, men sier at det ikke var snakk om noen debrifing.

– Dette var det Frode som ville gjøre, og jeg var til stede hele tiden, sier Risnes.

Advokaten sier at samtalene i møtene var på et overfladisk nivå. Det er ikke planlagt nye samtaler, men ifølge Risnes kan dette bli aktuelt på et senere tidspunkt.

– I den grad det faktisk blir en debrif er ikke klarlagt foreløpig, men Frode er innstilt på å snakke med både E-tjeneste, PST og EOS-utvalget. Han er åpen for å snakke med alle, sier Risnes.

Frode Berg vil tirsdag kveld holde en pressekonferanse på Gardermoen.

TIDSLINJE I SAKEN:

* 5. desember 2017: Den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg blir pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB under et besøk i Moskva. Berg siktes for spionasje etter paragraf 276 og settes i FSB-fengselet Lefortovo. Nordmannen nektet straffskyld etter tiltalen, men erkjenner senere å ha vært kurer for norsk etterretning.

* 2. april 2019 starter rettssaken i byretten i Moskva. Aktoratet hevder Berg samlet informasjon om russiske atomubåter.

* 16. april 2019 blir Berg funnet skyldig i spionasje og dømt til 14 års fengsel. Dommen blir ikke anket og er rettskraftig fra 29. april. Senere blir det kjent at Berg er dømt for å ha overlevert 15.000 euro til en russisk kontakt.

* 28. august 2019 melder NRK at norske myndigheter forhandler med Russland om å få Berg hjem.

* 16. oktober meldes det at Russland og Litauen er enige om å utveksle to russere mot to litauere og en ikke navngitt nordmann som er dømt i Russland. Frode Berg er den eneste nordmannen som soner en spiondom i Russland.

* 24. oktober melder det russiske nyhetsbyrået Interfax at en russisk kommisjon anbefaler at president Vladimir Putin benåder Frode Berg.

* 25. oktober opplyser Russlands utenriksminister Sergej Lavrov at Berg snart vil få svar på sin søknad om benådning.

* 6. november bekrefter en talsperson for president Putin at de vurderer en søknad om benådning. Det opplyses ikke når en avgjørelse skal tas.

* 7. november vedtar parlamentet i Litauen en lov som kan gjøre utvekslingsavtalen med Russland mulig. Litauens president undertegner loven mandag 11. november.

* 15. november: Frode Berg ble overlevert til den norske ambassaden i Litauen. Tidligere på dagen kunngjorde Litauen at de hadde benådet de to spiondømte russerne Nikolaj Filiptsjenko og Sergej Moisejenko.

* 16. november: Frode Berg kom tilbake til Norge lørdag kveld. Han er nå gjenforent med sin familie. Han skal skjermes et par dager før han møter pressen.

* 18. november: Ifølge VG møtte Berg Forsvarets etterretningstjeneste og Politiets sikkerhetstjeneste mandag. Berg har også varslet en pressekonferanse tirsdag kveld.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no