22. nov
FENGSLET: Frode Berg under fengslingsmøtet i mai.
Foto: Pavel Golovkin, AP Photo
 
Frode Bergs advokat: - FSB kan ha skjønt at dette var siste sjanse
Da Frode Berg reiste til Russland i desember, kan russisk etterretning ha ment at det var deres siste sjanse til å pågripe ham, tror hans russiske advokat.

NTB
Publisert: 05.mai.2018 12:07
Oppdatert: 05.mai.2018 12:07

Frode Bergs russiske advokat, Ilja Novikov, sier til VG at overvåkerne fra det russiske sikkerhetspolitiet FSB kan ha forstått at Berg var i ferd med å trekke seg fra agentoppdraget, og at de derfor valgte å slå til mot nordmannen da han reiste til Russland 3. desember i fjor.

Novikov sier at Berg i fjor høst skal ha gitt sine oppdragsgivere i Etterretningstjenesten beskjed om at han ønsket å trekke seg ut av operasjonen, og at han ikke ønsket å reise til Russland i desember. Ifølge Bergs forsvarere ble nordmannen da satt under et voldsomt press, blant annet ved å appellere til hans sterke nasjonalfølelse.

– Etter å ha blitt presset på denne måten, sa han seg likevel villig til å dra til Russland i desember, men sannsynligvis var dette hans siste reise, uansett om han hadde blitt arrestert eller ikke, sier Novikov.

– Jeg vet ikke om russisk kontraetterretning visste at Berg ønsket å trekke seg, men vi kan mistenke at FSB på en eller annen måte kan ha kjent til samtalene mellom Berg og hans oppdragsgiver i Oslo, sier advokaten.

Berg ble pågrepet med 3.000 euro i kontanter i to konvolutter – penger som FSB mener var ment som betaling til en person i bytte mot hemmelige opplysninger om den russiske nordflåten. Torsdag ble han som ventet varetektsfengslet i tre nye måneder.

– Jeg har bare fortalt fakta. Jeg ble rett og slett lurt. Manipulert. Og nå har jeg havnet i en forferdelig situasjon, sa Berg til norske journalister som fulgte fengslingsmøtet.

VG og Sør-Varanger Avis har kartlagt de minst fem turene hvor FSB mener Berg var på oppdrag for den norske etterretningstjenesten. Den første turen fant sted 11. juni 2015.

E-tjenesten har avvist å svare på spørsmål fra NTB om hvorvidt Berg jobbet for dem.

(©NTB)

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no