19. nov
Byretten i Moskva. Foto: Tore Meek - NTB Scanpix
 
Frode Bergs angivelige informant dømt til 13 års fengsel i Russland
Aleksej Zjitnjuk, som angivelig skal ha overlevert dokumenter til spionsiktede Frode Berg, er dømt til 13 års fengsel i Russland.

Publisert: 12.des.2018 09:09
Oppdatert: 12.des.2018 09:09

Zjitnjuk mottok dommen tirsdag, melder Interfax.

Berg ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember i fjor, anklaget for å ha mottatt hemmelige dokumenter om den russiske flåten og siktet for spionasje.

Den russiske ekspolitimannen Aleksej Zjitnjuk skal ha overlevert dokumentene til Berg, ifølge anklagen. 

VG og TV 2 melder at Zjitnjuk skal ha vært pågrepet allerede før Berg ankom Russland.

Russiske nordflåten

I over ett år har 63 år gamle Berg sittet i et fengsel forbeholdt personer som anses å være en trussel mot russisk sikkerhet.

Da Berg ble pågrepet i fjor, hadde han på seg 3.000 euro i kontanter, penger som russiske myndigheter mener skulle brukes for å skaffe hemmelige opplysninger om den russiske nordflåten.

I tillegg til penger skal norsk etterretning ha gitt Berg elektroniske lagringskort med kryptert informasjon, ifølge VG. De skulle videresendes gjennom det russiske postsystemet til lukkede militærbyer nordvest i Russland, der blant annet nordflåten har tilhold. Ifølge FSB skal Berg ha vært på fem slike oppdrag i Russland.

I retten over nyttår

Etterforskningen av spionanklagene mot Berg er nå ferdig, og saken er ventet å komme opp for domstolen i januar eller februar i 2019, ifølge Bergs russiske advokat Ilja Novikov.

Talsmannen for Frode Bergs støttegruppe, Øystein Hansen, tror at Norge vil bli utsatt for sterk kritikk dersom saken kommer til å gå for åpen rett.

– Skjer det, kan Norge bli korsfestet i den russiske domstolen. Uavhengig av det som foregår utenrikspolitisk rundt omkring i verden, har man et ansvar for dem man har sendt ut, sier Hansen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no