23. okt
Siv Jensen på landsmøtet til Fremskrittspartiet på Gardermoen. Per Sandberg t.v.
 
Frp-ja til dobbelt statsborgerskap - men Sandberg utsetter saken til etter valget
Venstre reagerer kraftig på at regjeringen likevel ikke vil legge fram en utredning om dobbelt statsborgerskap før sommeren.

Publisert: 06.mai.2017 12:12
Oppdatert: 23.okt.2017 11:19

Utredningen skulle i utgangspunktet legges fram i fjor høst. Det skjedde ikke, men innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) lovet før jul at den skulle komme i løpet av våren.

Nå er den utsatt igjen. Fungerende innvandringsminister og Frp-nestleder Per Sandberg viser til at spørsmålet om dobbelt statsborgerskap er oppe hos regjeringspartienes landsmøter i disse dager.

– Snarest mulig

I et brev til kommunal- og forvaltningskomiteen skriver Sandberg at det er lite hensiktsmessig å legge fram utredningen før begge regjeringspartiene har tatt stilling til forslagene.

– Ettersom det er kort tid fra Fremskrittspartiet har avsluttet sitt landsmøte, til Stortinget avslutter sitt arbeid før sommeren, vil jeg ikke kunne legge fram utredningen i inneværende sesjon, skriver Sandberg.

I stedet varsler han at utredningen skal legges fram «snarest mulig».

Ja fra Frp

Mot stemmene til partileder Siv Jensen, Sylvi Listhaug og begge nestlederne gikk Fremskrittspartiets landsmøte lørdag inn for å tillate dobbelt statsborgerskap.

Fra før har Venstre, SV, MDG, KrF og Høyre inntatt samme holdning og det er dermed flertall på Stortinget for dette.

Avstemmingen på landsmøtet til Frp ga 118–93 i favør av å tillate dobbelt statsborgerskap.

– Vanvittig

Venstres Sveinung Rotevatn reagerer kraftig på brevet fra Sandberg om utsettelse.

– Dette er jo helt vanvittig, og viser fullstendig manglende respekt for Stortinget, sier Rotevatn til NTB.

– Her har altså regjeringen gjennomført en utredning på oppdrag fra Stortinget som den ikke vil legge fram fordi Frp skal ha et landsmøte. Vil ikke regjeringen at delegatene skal få denne informasjonen? spør han.

Sandberg er selv motstander av å tillate dobbelt statsborgerskap, men sier det er et omfattende arbeid som må gjøres før utredningen kan legges fram.

– Jeg tror det er bra også for Stortinget at vi sørger for å få plass alle nødvendige fakta først. Vi henter inn juridiske vurderinger og erfaringer fra andre land, sier Sandberg til NTB.

Høyre-ja

I utgangspunktet var det bare SV og Venstre som ønsket å tillate dobbelt statsborgerskap. Senere har MDG og KrF fulgt etter. Også Høyres landsmøte gikk inn for å tillate dobbelt statsborgerskap, selv om statsminister Erna Solberg (H) stemte imot.

– I Ap er det en åpen holdning, og trolig er det altså flertall for dette på Stortinget nå. Men regjeringa vil altså ikke la oss se utredningen eller ha en votering før, sier Rotevatn.

Et mindretall i Frps landsstyre vil tillate dobbelt statsborgerskap. Spørsmålet er ett av åtte dissenser som skal opp til behandling under helgens landsmøte på Gardermoen.

Fakta om Frp-landsmøtet

  • Fremskrittspartiet vedtok lørdag et nytt prinsipp- og handlingsprogram for neste periode. For første gang sier Frp nei til norsk medlemskap i EU. Partiet åpner også for å reforhandle deler av EØS-avtalen.
  • Etter voteringer lørdag om flere dissenser ble det klart at Frp vil tillate dobbelt statsborgerskap og forby rituell omskjæring av gutter. Det ble også vedtatt å pålegge internettleverandører seks måneders lagringstid av IP-adresser.
  • Forslag om å si nei til tvang i kommunesammenslåinger falt. Det samme gjorde forslaget om å avvikle Politidirektoratet og forslaget om å åpne for surrogati.
  • Søndag ble en rekke uttalelser og resolusjoner vedtatt. Blant dem er gransking av moskeer, krav om skolegudstjenester og ny praksis for redningsaksjonene i Middelhavet.
  • Frp slår fast at kommunenes adgang til å utskrive eiendomsskatt skal avvikles innen 2020.
  • Landsmøtet tar til orde for at båndene til Israel skal styrkes, at støtten til Palestinakomiteen kuttes og at bistanden avvikles til «palestinske eller arabiske myndigheter og grupper som avviser Israel som en jødisk stat».
  • Frp skjerper NATO-forpliktelsene og går inn for at 2 prosent av BNP skal gå til forsvarsformål innen 2022.
  • Reklamefinansiert utbygging av infrastruktur, fornyet innsats for å få på plass et nasjonalt tiggeforbud samt å sikre lovhjemmel for et forbud mot hijab i skolen.

(NTB)

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no