14. okt
KLAR TALE: Bengt Rune Strifeldt (Frp) mener at sanksjoner ikke er veien å gå, og stiller seg bak partifellen Christian Tybring Gjedde når det gjelder å oppheve sanksjonene mot Russland. Det sa Frank Bakke Jensen (H) at ikke var mulig, og regjeringen står fast ved sitt standpunkt.
 
Frp vil oppheve sanksjonene mot Russland
Bengt Rune Strifeldt i Finnmark FrP stiller seg bak partifelle Christian Tybring Gjedde. Han tar til orde for oppheving av sanksjonene mot Russland etter annekteringen av Krim.

Publisert: 04.aug.2017 23:07
Oppdatert: 23.okt.2017 11:23

Det kom fram under en politisk debatt på Ofelas Arna fredag ettermiddag.

Det var tidligere denne uken at FrPs utenrikspolitiske talsmann Christian Tybring Gjedde tok til ordet for å oppheve sanksjonene mot Russland i et intervju med Aftenposten.

Bengt Rune Strifeldt uttalte, etter spørsmål fra ordstyrer Thomas Nilsen, under debatten at han var fullt på linje med sin partifelle.

Han tok til ordet for at et bredere samarbeid med Russland må utvikles framfor å sanksjonere.

Det stod Strifeldt fast ved overfor Sør-Varanger Avis etter debattslutt.

- Jeg har ikke klarert det med Finnmark Frp, men det er et standpunkt vi må ta innover oss. Vi har et godt folk-til-folk samarbeid med og et naboland vi deler lange tradisjoner og samarbeid med. Jeg mener sanksjoner er veldig negativt, og tror man klarer å løse mange diplomatiske spørsmål annerledes enn med sanksjoner, sa han til SVA.

Møter motstand

Fremskrittspartiet møtte imidlertid motstand fra sin regjeringskollega ved Frank Bakke Jensen i Høyre. Han var klokkeklar på hva regjeringen sitt standpunkt på restriksjonene mot Russland er.

- Regjeringen er veldig tydelig og klar på at vårt felles standpunkt med Europa og folkeretten, er noe vi må holde på oss. En ensidig opphevelse av sanksjonene det har vi ingen mulighet til i det sikkerhetspolitiske landskapet vi beveger oss i nå, uttalte Jensen i sitt motsvar til Strifeldt.

Styrke dialogen

Runar Sjåstad fra Arbeiderpartiet sier hans parti står ved vedtaket til Stortinget. Han mener sanksjonene ikke ensidig kan oppheves.

- Vi i Arbeiderpartiet har stilt oss bak sanksjonene. Men jeg ønsker å være tydelig på at sanksjonene bør oppheves fortest mulig, men ikke ensidig for da har man ikke oppnådd noe som helst. Men det er viktig med et godt samarbeid med Russland, sa han til SVA like etter debatten.

Han var imidlertid tydelig på at kontakten mellom nabolandene ikke må brytes og tok til ordet for en styrket dialog.

- Jeg mener vi helst i morgen bør ha enda mer kontakt på nasjonalt nivå. For selv om det her blir vist til at man nå i det siste har hatt flere offisielle besøk til både Moskva Arkhangelsk, så vil jeg si at det er viktig at det er kontakt igjen, men at vi må ha mer.

Satser på samarbeid

Men Frank Bakke Jensen i Høyre er ytterst tydelig på regjeringen har satset på både tett samarbeid og dialog med nabolandet til tross for sanksjonene.

- I regjering har vi økt folk-til-folk samarbeidet, noe som er gjort nettopp på grunn av sanksjonene. Det har gjort at vi må møte Russland på andre områder. Et bilde på at det faktisk er god kontakt med politisk ledelse på russisk side er at vi klarte å holde en dialog om atomkraftverket de skal slepe langs Norskekysten, uttalte han underveis i debatten.

Flere områder

Debatten fredag var en del av programmet under Kirkenesdagene. Forholdet til vårt naboland i øst ble et naturlig diskusjonsemne under debatten hvor nordområdepolitikk var hovedemne.

Men det var ikke bare sikkerhets- og forsvarspolitikk som ble diskutert.

Politikerne Frank Bakke Jensen (H), Runar Sjåstad (Ap), Kirsti Bergstø (SV), Geir A. Iversen (Sp), Ann Solvei Nystad (Krf), Trine Noodt (V) og Bengt Runde Strifeldt (Frp) ble fint manøvrert mellom fiskeri, landbruk, olje og gass og ikke minst forsvars og sikkerhetspolitikk av ordstyrer Thomas Nilsen fra The Independent Barents Observer.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no