21. okt
UNDRENDE: Politimester Ellen Katrine Hætta stilller seg undrende til at oppgaver skal flyttes fra Øst-Finnmark politidistrikt.
 
Frykter å bli marginalisert
Politimester i Øst-Finnmark, Ellen Katrine Hætta er todelt i synet på den nye politireformen som ble lagt fram denne uka.

Publisert: 22.feb.2015 08:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:48

Hætta har vært motstander av å slå sammen politidistrikt, og er glad for å ha blitt hørt i den saken. Men selv om distriktet består, betyr ikke det at det ikke blir endringer.

Miste oppgaver

Politimesteren frykter å miste oppgaver til det nye stordistriktet Nord (Troms og Vest-Finnmark), og kan ikke se hvorfor det forutsettes at Øst-Finnmark ikke lenger skal kunne gjøre en jobb på de områder som de i dag utfører veldig bra.

– Skal de kutte i ressursene, eller hva skjer egentlig? Spør hun retorisk. Hættas distrikt har landets beste oppklaringsprosent. Hun frykter for det daglige politiarbeidet, dersom de blir «satt under administrasjon» som hun kaller det.

– Jeg tror det da kan bli andre prioriteringer og jeg er oppriktig bekymret på vegne av befolkningen i østfylket, sier hun.

I avtalen om ny politireform heter det; «Det vil bli satt egne kriterier for operasjonssentralen/nødmeldingstjenesten 24/7 i Øst-Finnmark politidistrikt, med mulighet for samarbeid med politidistrikt Nord». Hætta er bekymret for å miste operasjonssentralen.

– Jeg forstår ikke grunnen til at vi skal miste oppgaver som vi i dag utfører på en god måte, sier hun og legger til at det også her handler om lokalt eierskap.

– Som i mange andre bransjer. Hente ut utbyttet av den jobben vi gjør her lokalt og få lov til å prioritere innsatsen der vi mener det er viktig. For eksempel det vi gjorde i «Operasjon Share».

Grensefokus

Grunnen til at Østfinnmark politidistrikt beholdes, er fordi det er det eneste distriktet som grenser mot Russland, som ikke er medlem i Schengen. Det snakkes samtidig om å slå sammen Grensekommissariatet med politidistriktet. Det betyr at politimesteren også blir Grensekommisær.

– Jeg ser at det er noe å hente der, og at det kan være fornuftig. For eksempel at grensekommissæren da offissielt rapporterer til politimesteren i Øst-Finnmark politidistrikt og ikke til Politidirektoratet, slik situasjonen er i dag.

Hætta er likevel bekymret for at det økte grensefokuset er grunnen til at mange vanlige politioppgaver vil bli flyttet over til det nye stordistriktet.

– Jeg skjønner ikke helt hvorfor man da ikke heller oppretter et særorgan for å jobbe med dette, fremfor å beholde distriktet, sier hun.

Samtidig er hun litt avventende før proposisjonen om den nye reformen legges frem for Stortinget i mars.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no