16. nov
BEKYMRER STADIG: Røyken fra Nikelverket har vakt uro i tiår etter tiår, og gjør det fortsatt.
 
Frykter at også andre miljøgifter slippes ut fra Nikel
I år etter år er utslippene av svoveldioksid fra Norilsk Nikel-kombinatet høyere enn norsk lov tillater. Samtidig er utslippene av tungmetallene nikkel og kopper vedvarende høye, og det utelukkes ikke at også andre miljøgifter slippes ut.

Publisert: 13.mar.2014 16:25
Oppdatert: 23.okt.2017 10:37

Kommunepolitikere sitter denne uka på skolebenken i Pasvik for å bli oppdatert om blant annet utslippene fra Kola Mining and Metallurgical Company (KMMC).

– Norske grenseverdier for utslipp av svoveldioksid er brutt hvert år fra 2010 og frem til i dag, fastslår forsker Tore Flatlandsmo Berglen fra NILU (Norsk institutt for Luftforskning) og viser frem plansjer for hvordan utslippene fra Norilsk Nikel-kombinatet i Petsjenga slår ut for de norske grensenære områdene - og da spesielt for Karpdalen sin del.

– Finnes det noen sanksjonsmuligheter overfor russerne, spørres det fra salen.

– Ingen. Det er det som er problemet. De bryter også russisk lov, men den famøse verktøykassa er tom, svarer forskeren. 

Klar økning

Også utslippene av tungmetaller fra Kola Mining and Metallurgical Company bekymrer forskerne.

- Etter 2004 har utslippene av tungmetaller økt. Både for kopper og for nikkel så vi en klar økning i 2004, og etter den tid har utslippene av tungmetaller vært mer eller mindre høye, sier Flatlandsmo Berglen.

De norske målingene av tungmetaller fra Nikel-verket stemmer overhodet ikke med de offisielle tallene fra smelteverket.

- Og vi har ingen forklaring på hvorfor. Enten har de ikke en forklaring på hvorfor tilførselen av tungmetaller har økt, eller de holder kortene tett ved brystet.

Sås tvil

Fylkets miljøvernsjef Bente Christiansen kommenterer at «det er noe mystisk her», og at det fra russisk side sås tvil ved etterretteligheten til de norske målingene av tungmetall. 

NILU-forskeren påpeker at det på norsk side er tre uavhengige forskningsprosjekter som viser økningen i utslipp av tungmetaller. NILU sine egne målinger, og også to ulike måleprosjekter i innsjø og av mose.

- Finnene ser det også på sine målestasjoner. Utslippene av nikkel og kopper har økt.

Den velkjente røyken fra de to (og en halv) pipene i Nikel bekymrer NILU-forskeren av flere grunner.

- Noen ganger er røyken hvit, noen ganger grå og noen ganger sort. Noen ganger lukter det brent gummi her. Det har fått oss til å stille spørsmålet om det også slippes andre stoffer ut. Kommer det andre miljøutgifter, for eksempel ved at avfall som kvikksølv og andre organiske miljøgifter dumpes der? Vi vet ikke, men la oss ha det i bakhodet, sa Tore Flatlandsmo Berglen på Pasvikseminaret.

Skyhøye utslipp

Utslippene av svoveldioksid fra Petsjenga er gedigne med 100 000 tonn årlig. Likevel er det langt lavere enn i 1979 da 400 000 tonn ble sluppet ut årlig. Nedgangen skyldes at det tidligere ble brukt malm fra Sibir, og den hadde en mye høyere andel av svovel. De lokale malmen har en lavere prosentandel svovel. 

De diffuse utslippene bekymrer i tillegg til utslippene via pipene.

- Jeg har en følelse av at utslippet fra smelteverket har økt. Jeg har hørt underhånden at det skyldes at den ene veggen i smelteverket er tatt ned, sa Tore Flatlandsmo Berglen.

NILU-forskeren konstaterte at de diffuse utslippene forpester Nikel by når vinden står fra verket og ned til byen.

Vanvittige verdier

Russerne trakk bokstavelig talt ut kontakten for den norske målestasjonen i Nikel i 2008. Men Hydromet i Murmansk publiserer måleresultater fra både Nikel og Zapoljarnij.

- Og de bruker samme vitenskapelige standard og kvalitet som oss. Resultatene er paradoksale. Det er på en måte bra at de viser resultatene sine, samtidig ser vi at det er vanvittig høye verdier på utslippene, sier Berglen og viser frem grafene for utslippene i Nikel by i januar i år.

- Bare i januar er også de russiske grenseverdiene brutt ganske mange ganger. For å vise hvor ille det kan være, så kan vi se på utslippene til Nikel by i august i fjor. Vi ser her for 3. august at det ble sluppet ut 6 000 mikrogram svoveldioksid per kubikkmeter. Det er en vanvittig konsentrasjon. Det er en luft som er så forferdelig at det blir vanskelig å puste i den.

Forsøker å få satt Nikel-utslippene på dagsorden

Pasvikseminaret er et ledd i Sør-Varanger kommunes arbeid med å få Nikel-utslippene ned. På nasjonalt hold er maktesløsheten overfor de bokstavelig talt skyhøye utslippene synliggjort i tiår.

- Vi ønsker å heve fokuset, for etter gjentatte overskridelser over mange år, er det en utfordring å få oppmerksomhet rundt saken, sa ordfører Cecilie Hansen som åpnet seminaret på Svanhovd der ledende luftkvalitets- og vannkvalitetsforskere holder innlegg.

Ordføreren karakteriserte situasjonen som prekær og ikke akseptabel.

Sør-Varanger har satt ned en egen arbeidsgruppe som forsøker å arbeide med å få utslippene ned. Gruppa ble etablert etter at ordfører Cecilie Hansen i fjor forsøkte seg med å anmelde det russiske selskapet til politiet.

Et ledd i arbeidet er å heve kompetansen - og oppdatere kunnskapen - hos politikerne. 


Les også: Går til politianmeldelse


Bildt tok opp Nikel-forurensning

Russisk gransking av KMMC

Reduserer produksjonen med 35 prosent

Ren luft versus arbeidsplasser

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no