10. des
SKUFFET: Tove Alstadstæer og Høyre er skuffet etter at de ble valgets store taper, også i Sør-Varanger. (Foto: Anne Mette Bjørgan).
 
Frykter et «eneveldig» Arbeiderparti
De andre partiene i det nye kommunestyret frykter et Arbeiderparti som gjør som de vil, uansett, når de nå har fått rent flertall.

Publisert: 16.sep.2015 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:55

Avtroppende ordfører, Cecilie Hansen (Sp), har 21 års erfaring som politiker og har opplevd sterke og overtallige Ap-benker tidligere, men håper at ikke all debatt og diskusjon er avgjort før sakene kommer til kommunestyret.

- Det er viktig for demokratiet at det ikke blir slik. Dette kan også få ytterligere konsekvenser for valgdeltakelsen, som var elendig denne gang. Jeg føler litt avmakt når valgoppmøtet er på drøyt 54 prosent, sier hun.

Fornøyd og stolt

Senterpartiet blir største opposisjonsparti i det nye kommunestyret. Hansen er fornøyd med eget partis oppslutning og at de fortsatt vil ha fem representanter i det nye kommunestyret.

- Ja, det er bra. Jeg er stolt over at vi var med på å få orden på økonomien og har tatt de politiske grep som var nødvendige. Men jeg skulle gjerne hatt et enda større politisk mangfold i kommunestyret. Derfor er det veldig synd at Venstre og Miljøpartiet De Grønne ikke blir representert.

- Er du klar til å samarbeide med Ap?

- Uansett hvem vi samarbeider med, så skal vi drive Sp-politikk. Vi skal ha en klar distriktsprofil og være et folkelig parti, sier Hansen.

Tungt

Tove Alstadsæter (H) hadde en ordførerdrøm, men den ble kvalt mandag kveld. Høyre ble valgets klare taper, også i Sør-Varanger. Alstadsæter får tre representanter med seg inn i det nye kommunestyret.

- Det er dagen derpå og det er tungt. Men nå får vi brette opp ermene. Det blir en utfordring når Ap er så sterke og har rent flertall. Jeg håper at mesteparten av politikken ikke er klar før sakene kommer til kommunestyre- og formannskapssalen. Vi skal imidlertid være flinke til å fremme våre egne saker og drive Høyre-politikk, sier Alstadsæter.

- Hvilket Ap ser du for deg?

- Jeg håper Rune står for det han har sagt i valgkampen, at han skal være lyttende og inkluderende, sier Alstadsæter.

Ikke vanskelig

Frps Staal Nilsen er godt fornøyd med at partiet er inne med to representanter. Han tror ikke det politiske klimaet skal bli så vanskelig for de andre partiene.

- Jeg tror ikke det skal bli noe problem. Nå hadde Senterpartiet og Ap bråk i valgkampen, men dette går nok bra. Vi på vår side har en god dialog med alle. Jeg frykter også at det meste av de sakene som kommer opp blir avgjort før de kommer til rådhuset, så får vi satse på litt saltpåstrøing underveis i debattene. Vi får satse på å komme til med enkeltsakene og markere oss med gode forslag, sier Nilsen.

Tapt til sofavelgerne

SVs Pål K. Gabrielsen får partileder Elin Mathisen med seg i kommunestyret.

- Vi er fornøyde. Jeg tror nok at vi har tapt noe på hjemmesitterne. Der har nok Ap vært flinkere. Jeg er spent på de fire neste årene. Nå har Ap sagt at de skal være lyttende og ha flere med på råd, så får vi se om dette stemmer. Velger de å kjøre sitt eget løp, så må de nok stå til ansvar for dette om fire år. Jeg håper de ikke velger å være arrogante, men velger å være ydmyke i forhold til den store tilliten de har fått, sier Gabrielsen.

Ikke arrogant

Der de andre partiene frykter et så sterkt Ap at alle sakene er avgjorte på grupperom eller hjemme hos familien Rafaelsen på Hesseng, så skal det forhandles, hevder den nyvalgte ordføreren.

– Medlemmenes tilbalkemelding er klar. Vi skal ikke raljere, men lytte, forhandle, være inkluderende og samarbeide, sier Rafaelsen.

Valgkvelden var han svært opptatt av å gi æren for valget til staben han hadde hatt med seg under valgkampen. Tirsdag kom navnene på de han får med seg i det nye kommunestyret. Skryten fortsetter.

– De er hel ved, sier Rafaelsen, som også får sønnen Espen med seg i det nye kommunestyret.

Fordel

Svært mange av de 14 som kommer inn for Ap er uten politisk erfaring.

– Jeg tror det er en fordel. Vi har lenge manglet generasjonen på 20 til 40 år i kommunestyret. Det får vi nå i fullt monn.

- Har du erfaring i å lede politiske møter?

– Jeg har vært rektor, direktør for Grenseland og ledet Barentssekretariatet. Jeg ønsker raske beslutninger. Mangelen av erfaring som ordfører får jeg ta igjen ved at jeg er lærevillig og jeg får konsultere med folk jeg har rundt meg. I valgkampen har jeg både vært i kontakt med Nils-Edvard Olsen, Alfon Jerijärvi, Leif Astor Bakken, Oddgeir Danielsen, Tommy Rognmo, men også med Jonas Gahr Støre, som er en god venn. Jeg har et enormt kontaktnett, som jeg skal nyte godt av.

Rafaelsen ble valgt inn for Rød Valgallianse i 1989 og satt i to perioder, den siste perioden som varamann.

Mer ydmyk

- Hva er forskjellen på Rune Rafaelsen da og nå?

– Jeg er mer ydmyk nå. Erfaringen jeg har fått har fått meg til å få et større helhetsbilde og er blitt mer inkluderende.

- Er det noe du gruer deg til som ordfører?

– Nei, det er ikke min stil. Jeg har ikke anlegg for det. Jeg har gått inn i dette med åpne øyne. Jeg ser mye av det som skjer i et internasjonalt perspektiv. Det skal bli en utfordring, men det blir morsomt, sier kommunens ferske ordfører Rune Rafaelsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no