8. des
UNNTAKSTILSTAND: Aundun Andersen, daglig leder av Barentshallene AS ser fram til å få forsvarlig bemanning i Fjellhallen og Barenshallen etter jul. Foto: Håvard S. Mækelæ
 
Frykter for sikkerheten
Mange frykter redusert sikkerhet i Fjellhallen og Barentshallen som følge av svekket bemanning og oppsyn. - Foreldrene må egentlig vurdere om det er verd å utsette sine barn for større risiko, sier brannsjefen i Sør Varanger kommune Henrik Haldorsen.

Publisert: 11.nov.2016 21:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:11

Alle leietakerne av Fjellhallen eller Barentshallen er i høst bedt om å skrive kontrakt med Barentshallene AS der de skal oppnevne en brannansvarlig for hver trening som skal gjennomføre opplæring i brannvern.

Fra september i høst i september ble vaktholdet i hallene redusert på grunn av budsjettoverskridelser. Ansvaret for oppsyn i og kontroll av hallene skulle foretas av kun en vaktmester. Mange brukerer har ettertid uttrykt bekymring for hvilke konsekvenser reduserte mannskapet og oppsyn i hallene vil kunne få for sikkerhet i hallene, spesielt i forbindelse med brann eller branntilløp.

I kontrakten heter det videre at «Leietaker skal være kjent med branninstruks og instruks for brannansvarlige, hvor brannslukningsutstyr befinner seg, utganger og nødutganger og alarmplan».

Unntakstilstand

Daglig leder for Barentshallene, Audun Andersen, opplyser at deres eget mannskap vil gjennomføre brannvernopplæringen. Nedbemanningen avsluttes ved nyttår.

- Vi er svært opptatt av å ha bemanning i hallene hele tiden. Ordningen nå er en unntakstilstand, og vi ser fram til å ha forsvarlig bemanning igjen etter jul, sier Andersen.

Han innrømmer at det er noen svakheter med opplæringen og ordningen slik den er nå i forhold til sikkerheten.

- I Barentshallene kan vi ha opptil 100 mennesker inne samtidig fordelt på flere grupper. Det sier seg selv at kontrollen blir mindre.

Vurderer egen opplæring

Leder av Kirkenes Idrettsforening, Sven Olav Olsen, liker ikke opplysningene om at Barentshallens AS eget mannskap skal ha ansvaret for opplæring i brannvern.

- Jeg er litt usikker på om opplæringen av de brannansvarlige vil gi dem en grundig nok kompetansen som kreves i situasjoner med branntilløp. Opplæring i bruk av brannslukningsapparat, for eksempel, kan bare gjennomføres av fagfolk. Jeg driver også et firma som regelmessige har brannøvelser og opplæring i brannvern for særskilte brannobjekter som sykehus, kjøpesenter og lignende. Kanskje må jeg gjennom mitt firma vurdere å gi oppnevnte brannansvarlig i KIF den opplæringen jeg mener er forsvarlig, sier han.

- En annen utfordring oppstår når den brannansvarlige av en eller annen grunn ikke kan være tilstede på treningen. Da står gruppen uten ansvarlige dersom noe skulle skje, sier han.

Foreldreansvar

Brannavdelingen har tilsyn med både ansatte og brannansvarlige i treningsgruppene har gjennomført opplæring i brannvern slik forskriftene krever. Brannsjefen forteller at de har det de kaller for en risikovurderende tilsyn. Når for eksempel ansvaret for brannsikkerheten endres eller flyttes, vil fagetaten gjøre en vurdering omkring behovet for tilsyn og kontroll .

- Så lenge hallenes eget mannskap ikke er tilstede i Fjelhallen, kan uvedkommeende lett komme seg inn i anlegget. Dessuten blir ansvaret for brannsikkerheten flyttet over på brukerne. Det må foreldrene være klar over. Foreldrene må ta mer ansvar. De bør være klar over at opplæringen ikke alltid er tilfredstillende. Trenerne må alltid vite hvem som er på trening, de bør også ha sjekket at rømningsveiene er åpne. Dessuten skal de kjenne til plasseringen av slokkingsapparat. Ved et branntilløp bør en også kunne bruke et brannslokkingsapparat fordi i slike situasjoner er tidsaspektet avgjørende. Greier en ikke slukke brannen straks, kan røyken bli livsfarlig. Røyken er det som tar livet av de fleste i en brann, opplyser han.

- Foreldrene må vurdere om det er verd å utsette sine barn for større risiko når og dersom sikkerheten er svekket. [/b
]Som regel tar foreldre for gitt at sikkerheten i bygninger der folk er tilstede er ivaretatt, men av erfaring vet vi at dette ikke alltid er tilfelle, advarer han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no