21. okt
 
Frykter høyreekstremister mest
Den økte asyltilstrømmingen til Norge vurderes i første rekke å få negative følger for trusselbildet knyttet til det høyreekstreme miljøet i Norge, sier sjef i Politiets sikkerhetstjeneste.

Publisert: 24.sep.2015 19:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:55

PST har kommet med en pressemelding i dag om økt tilstrømming av flyktninger og asylsøkere til Norge og konsekvenser for trusselbildet.

Les også: – Jeg trodde ikke så mange brydde seg...

Høyreekstremister

– Den økte asyltilstrømmingen til Norge vurderes i første rekke å få negative følger for trusselbildet knyttet til det høyreekstreme miljøet i Norge. Dette fordi motstand mot innvandring er en av de mest sentrale sakene, og en viktig mobiliseringsfaktor, for dette miljøet, sier sjef PST, Benedicte Bjørnland.

Det ligger også et potensial for at venstreekstreme miljøer i Norge kan samles rundt saker relatert til flyktningkrisen. En eskalering av konflikten med det høyreekstreme miljøet kan føre til motreaksjoner og voldelige sammenstøt mellom høyre- og venstreekstremister.

Les også: Ingen økt grensekontroll

Lite sannsynlig

Asylsøkere knyttet til ekstrem islamisme framstår ikke som en sentral bekymring for PST på kort sikt. Trusselen fra ekstrem islamisme kommer først og fremst fra personer som er født eller oppvokst i Norge, og som har blitt radikalisert her. Det vurderes som lite sannsynlig at det norske asylinstituttet blir brukt av grupper som ISIL/Al-Qaida ved at det kommer asylsøkere med en forhåndsbestemt voldsintensjon til Norge, heter det i pressemeldingen.

Les også: Flyktningantallet kan eksplodere

Radikalisering

På lengre sikt er det mulig at enkelte asylsøkere vil kunne utgjøre en terrortrussel i Norge. Asylsøkere er en sårbar gruppe for radikalisering, men her vil det også være store variasjoner, blant annet basert på landbakgrunn og sosioøkonomiske forhold, heter det.
– Det er heller ikke en nødvendig sammenheng mellom det å ha vært en voldsaktivist i et krigsherjet hjemland og det å bli en voldsutøver i et nytt land, sier Bjørnland i pressemeldingen.

– Større byer

– Pressemeldingen er laget på grunnlag av det vi har sett de siste to år og er gyldig for Finnmark også. Vi ser ingen grunn til å tro at IS eller Al-Qaida vil bruke flyktningestrømmen til å komme hit, sier Trond Eirik Nilsen, enhetsleder PST i Øst-Finnmark til SVA.
– Når det gjelder problematikken rundt høyre-/venstreekstremisme er nok dette mest aktuelt i større bymiljøer, legger han til.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no