7. des
UTGIFTER: Transportsektoren i Finnmark kan få økt sine lønnsutgifter med 14,1 prosent i arbeidsgiveravgift fra 1. juli 2014.
 
Frykter konkurser i transportnæringen
Arbeidsgiveravgift på 14,1 prosent kan ende med kroken på døra for mange lastebileiere.

Publisert: 14.mar.2014 13:31
Oppdatert: 23.okt.2017 10:37

Yngve B. Harila leder finnmarksavdelingen av Norges lastebileierforening (NLF). Han frykter konsekvensene for næringen dersom det blir alvor av torsdagens melding fra regjeringen om at alle aktører innenfor transport, finans- og energisektoren i Nord-Norge skal ut av ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift.

Store summer

Innenfor Tiltakssonen er alle bedrifter fritatt for arbeidsgiveravgift. Med den endringen regjeringen melder nå fra 1. juli i år, blir alle transportfirmaer i Finnmark rammet.

- Fra null til 14,1 prosent i arbeidsgiveravgift betyr store penger for våre medlemmer og bedrifter. En lastebileier med 10 ansatte får økt sine årlige utgifter med rundt 600 000 kroner med dagens lønnsnivå. Da er det snakk om store summer i en bransje med en driftsmargin på mellom to og ti prosent, sier Harila.

Opprørt

Han er opprørt over at det i det hele tatt er mulig for en regjering å innføre en slik ordning omtrent over natten. Helt uten informasjon ut til næringene om hva som kan være i vente i forkant.

- 1. juli er vi midt i året, ingen har fått anledning til å budsjettere med dette og mange står midt i et anbud uten muligheter for å kalkulere arbeidsgiveravgift inn i prisen. Vi skjønner bare ikke at dette er mulig, sier NLF-lederen.

Han stiller også spørsmålstegn ved om ikke Finnmarks valgte stortingsrepresentanter må ha visst om dette lenge. Uten å ta opp kampen.

Stor endring

Forslaget fra Regjeringen om endringer i differensieringen av arbeidsgiveravgiften skal godkjennes i EFTA sitt overvåkningsorgan ESA til sommeren. Det er ESA som har bedt Norge se nærmere på denne ordningen og foreslå endringer, fordi ESA ikke liker at Norge har soner med lavere arbeidsgiveravgift.

Blir det nye opplegget godkjent, må alle bedrifter innen de tre sektorene betale 14,1 prosent. Finnmark er idag fritatt for arbeidsgiveravgift i Tiltakssonen, mens stor deler av Midt- og nord-Troms og Nordland har en arbeidsgiveravgift på 5,1 prosent.

I Regjeringens nye opplegg legges tilsammen 31 distriktskommuner fra Trøndelag og sørover inn i den differensierte arbeidsgiveravgiftsordningen.

Til Brussel

Regionlederen i NHO i Troms og Svalbard, Trond Skotvold, har allerede varslet via NRK Troms at de kommer til å ta opp kampen mot nyordningen. Han har allerede bebudet reise til Brussel for å snakke med ESA.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no