10. des
BEKYMRET: Leder i Sør-Varanger jeger- og fiskerforening, Bror Sundstrøm, frykter for at noen av de lakseelvene som foreningen forpakter må stenge.
 
Frykter stengte lakseelver
Nye krav til forpaktning av de fire elvene Sør-Varanger jeger- og fiskerforening forpakter kan føre til stopp i fiske i flere av elvene.

Publisert: 24.mai.2015 22:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:50

Miljødirektoratet har varslet at forskriftene for fiske etter anadrome laksefisk i vassdrag og sjø skal revideres, med sikte på å innføre nye forskrifter fra fiskesesongen 2016. Sør-Varanger jeger- og fiskerforening forpakter Grense Jakobselv, Karpelva, Munkelva og Klokkerelva.

Mangler folk

Leder i foreningen, Bror Sundstrøm, innrømmer at de er inne i en bølgedal når det gjelder vilje fra folk om å være med i forpaktingen av elvene.

– Man har «sine» elver, men dette blir for lite. Nå må vi ta grep, sier Sundstrøm og inviterer til medlemsmøte med dette som tema kommende mandag.

Alle lakseelver med fastsatt gytebestandsmål på over hundre kilo måtte, ifølge forskriften, starte organiseringsprosessen innen 25. mars i fjor. Frist for ferdigstillelse er 25. juni i år. Uten tilfredsstillende organisering vil elevene kunne bli stengt for fiske neste år.

– Dette er alvor. Kravene fra Fefo og Miljødirektoratet må vi bare forholde oss til. Nå må vi aksjonere, sier jeger og fisk-lederen.

Forvaltningslag

Kravet er at det må opprettes ett forvaltningslag for hver elv etter en nærmere definert prosess, hvor i utgangspunkt alle rettighetshavere som vil benytte fiskeretten på anadrom strekning skal være med.

– Disse lagene skal ivareta de lovpålagte forvaltningsoppgavene slik de er definert i lakse- og innlandsfiskeloven. Eksempler på slike oppgaver er fangstrapportering, oppsyn, telling og utarbeidelse av fiskeregler. Elver som er forpaktet bort til foreninger som vår kan gjennomføre en forenklet prosess. Men det kreves at foreningen er i stand til å sette opp selvstendige forvaltningslag i alle elvene. Problemet for oss er at vi mangler frivillige til å ta ansvar for utvalget og de enkelte elvene. De som vil unngå stenging av en av de fire lakseelvene som vår forening forpakter, må kjenne sin besøkelsestid, sier Sundstrøm.
Sør-Varanger jeger- og fiskerforening mangler ledelse i utvalget, har kun en hovedansvarlig for Klokkerelva. Behovet er videre en hovedansvarlig for Grense Jakobselv, Karpelva og Munkelva.

– I tillegg til dette må vi ha to-tre støttespillere i hver elv. Dette er en utfordring som vi håper alle som har et forhold til disse elvene kan hjelpe oss med, sier Sundstrøm.

Medlemsmøte

Nå håper han på godt oppmøte blant foreningens medlemmer på møtet på Kirkenes videregående skole kommende mandag kveld.

– Vi er allerede i tidsnød med tanke på årets sesong når det gjelder salg av fiskekort. Får vi ikke inn folk risikerer vi både stenging av elver og ikke få solgt fiskekort, sier jeger og fisk-lederen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no