22. okt
GRUVEDRIFT: Naturvernforbundet er redd for at både eksisterende og fremtidige gruver skal få lov å drive etter tøm-og-røm-prinsippet, og mener fylkeskommunen vil legge til rette for dette. (Foto: Yngve Grønvik)
 
Frykter tøm-og-røm
Fylkeskommunen har sendt et utkast til mineralstrategi på høring. Naturvernforbundet i Finnmark mener denne strategien er helt feil og at man må starte på nytt med et helt annet utgangspunkt.

Publisert: 16.mai.2015 08:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:51

I likhet med mineralstrategien til den forrige regjeringen og nordområdepolitikken til den nåværende regjering, vil fylkeskommunen åpne naturressursene våre for internasjonale gruveselskaper og legge til rette for at de kan endevende fylket, ta ut en liten prosent eller promille og dumpe resten i sjøen eller på land. Det er en politikk for tøm-og-røm, ikke for utvikling av fylket. I den sammenhengen blir tradisjonelle næringer hinder som må tvinges til «sameksistens», heter det i en pressemelding fra Naturvernforbundet i Finnmark.

Under press

De skriver at de er sjokkerte over at fylkesutvalget har gått god for et dokument som ikke anerkjenner de vedtakene som kommunestyrer og Sametinget har gjort i mineralspørsmål, men tar for gitt at disse skal presses til å omgjøre vedtak som er negative til mineralutvinning.

Naturvernforbundet skriver også at det ikke er foreslått noen konkrete miljøkrav verken til opprensking etter tidligere gruver, reduksjon av utslipp og inngrep fra igangværende gruver eller mindre miljøskadelige driftsmetoder i framtida.

Rettigheter

Naturvernforbundet mener mineralpolitikken må sees i sammenheng med målsettingene for øvrige næringer i fylket, som fiskeri, reindrift og turisme, og for bevaring av naturområder for dyre- og planteliv, friluftsliv og utmarkshøsting. Den må også ses i sammenheng med de lovfestede rettighetene som befolkningen har til bruk av naturen på land og hav, og med det pågående arbeidet til Finnmarkskommisjonen. Det er helt utillatelig å planlegge nye gruver uten å ta dette med i beregninga, særlig når planene innebærer å dumpe gruveavgang i sjøen, skriver de.

Lovlighet

De kritiserer også fylkeskommunen for å ikke se denne strategien i sammenheng med fylkeskommunens arbeid med plan for vannforvaltning. De stiller spørsmål ved lovligheten etter norsk og internasjonalt lovverk, og ber om at hele utkastet forkastes, og at man setter i gang på nytt med et helt nytt utgangspunkt.

Fart på utviklingen

«Hovedmålet med mineralstrategien er at mineralressursene Finnmark skal forvaltes slik at den bidrar til utviklingen av en bærekraftig og verdiskapende mineralnæring til beste for Finnmarks befolkning, og som kan sameksistere med andre viktige næringer i fylket», heter det i utkastet fra fylkeskommunen.

Det står videre «Mineralnæringen har generelt pekt på at lang saksbehandlingsprosess for å få tillatelser er et problem i Norge. I Finnmark opplever næringen at dette - sammen med uavklarte rammevilkår, særlig knyttet til rettighetsspørsmål og samiske interesser - er en utfordring som må løses for å få fart på utviklingen.»

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no