15. okt
HAR ANMELDT: John Ottar Eriksen følte han ikke ble tatt på alvor hos bedriften som utførte sprengningen og har derfor politianmeldt saken. (Begge foto: Birgitte Wisur Olsen)
 
Fryktet han og samboeren skulle gå med da det ble sprengt på Kiwi-tomta
- Det var som en nær-døden opplevelse. Som ren refleks tok jeg hånda over hodet for å beskytte meg, forteller John Ottar Eriksen som har anmeldt det han mener er uansvarlig sprengningsarbeid.

Publisert: 14.jun.2016 17:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:05

Sprengningen skjedde på Kiwi-tomta på Hesseng forrige onsdag, og forholdet ble anmeldt til politiet fredag. Bygg- og anleggsfirmaet Oscar Sundquist AS, som var ansvarlige for sprengningsarbeidet, har ført saken som et avvik og etter undersøkelser lukket avviket med konklusjonen at alle interne prosedyrer og også pålegg fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap er fulgt til punkt og prikke.

Forrige onsdag kjørte John Ottar Eriksen fra byen og skulle svinge inn ned mot Rema på Hesseng. Ved Kiwi-tomta hørte han først sirenen, og så smalt det like ved bilen.

Skrek i redsel

Eriksen beskriver at det fløy småstein gjennom lufta med det samme det smalt, og mener noen av dem traff bilen.

- I tilfelle storsteinen skulle komme tok jeg i ren refleks hånda over hodet, forklarer han.

Eriksen forklarer at samboeren hans satt på passasjersiden tett inn mot sprengningsområdet.

- Hun hylte i redsel. Det var en fæl opplevelse, i etterkant har jeg sett for meg hvordan det kunne endt, sett for meg at Olga ble truffet av en stein. Det var en nær-døden opplevelse, beskriver han og legger til at han var i kontakt med bergsprengeren med det samme som sa han hadde sett bilføreren.

- Han sa han hadde sett meg!

Eriksen forklarer at han var veldig preget av det som hadde skjedd, og nok kan ha vært hard i ordene.

- Jeg ble jo redd.

Følte ble avfeid

John Ottar Eriksen beskriver at trafikken var stanset både fra Esso og opp mot rundkjøringen, og fra Rema-krysset og oppover.

- Men altså ikke fra byen mot rundkjøringen og ned der jeg kjørte.

Dagen etter oppsøkte Eriksen kontorene til Sundquist for å få en forklaring, og gjerne også en beklagelse, men sier han ble avfeid med at de ikke hadde tid til å snakke med han.

- Jeg valgte å anmelde saken fordi jeg mener dette er et veldig alvorlig regelbrudd. Det kunne gått liv. En skal ikke slippe folk inn i et sprengningsområde, det har veldig alvorlige konsekvenser og er ikke noe en kan bagatellisere.

Oscar Sundquist AS mener alle prosedyrer og pålegg ble fulgt.

- Vi ble oppmerksomme på klagen, og har ført den som et avvik. Da er rutinene at vi går gjennom hendelsesforløpet og snakker med våre folk på stedet. Vår konklusjon er at det ikke har skjedd noen feil, sier daglig leder Svein Sundquist.

Sundquist forklarer at det ved sprengning - som er en risikoøvelse - gjelder rutiner og prosedyrer for å hindre ferdsel innenfor det farlige området.

- Denne personen var i den siste bilen i rekka som ble sluppet gjennom før trafikken ble stanset. Ved sprengninger har vi postere som stopper trafikken ved behov, og som kommuniserer med bergsprengeren, forklarer Sundquist.

Ikke sprut

Svein Sundquist forklarer at den videre gangen er at det varsles med sirener. Så forsikrer bergsprengeren seg om at ingen befinner seg i sikkerhetssonen, og så sprenges det.

- Denne personen var antakelig i sikkerhetssonen da sirenen gikk, men var ute av sonen da det ble sprengt. Vi mener at han ikke kan ha blitt truffet av stein av den grunn at det ikke kom sprut fra salva mot han. Det legges et lokk med gummimatter og det hadde blitt observert dersom det kom steinsprut. Vår konklusjon er at det ikke kom sprut på bilen fra salva og at vår mann hadde 100 prosent kontroll på situasjonen. Vi har fulgt våre prosedyrer og påleggene fra direktoratet, og er sikre på at han var utenfor sikkerhetssonen da det ble sprengt. Bergsprengeren var også i kontakt med personen i etterkant, men følte det var vanskelig å komme i dialog.

Uvant

- Jeg var selv til stede da. Vi var tolv mann inne på møterommet og ga beskjed om at vi hadde ti minutter igjen av møtet og ba han vente. Vi forsto at han var sint, men valgte å ikke gå i polemikk, verken da eller på facebook. Av den grunn at vi har utført sprengningen som planlagt og som pålagt.

- Ja, selvsagt. Det kommer en smell og det kommer rystelser, og det kan være både uvant og skummelt for folk. Det er jo også sånn at folk reagerer ulikt.

- Vi gjorde ikke den vurderingen, og i ettertid kan en kanskje si at vi burde ha gjort det og tatt oss en prat. Han er nå uansett hjertelig velkommen til oss for både kaffe og prat. Men det er også slik at vårt engasjement må få respekt, som når vi trenger ti minutter for å avslutte et møte.

Det lyktes mandag ikke SVA å få kommentar fra politiet om hvordan saken følges opp, men det bekreftes at forholdet er anmeldt.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no