24. jul
KOMPAKT: Statsbygg har nettopp avsluttet arbeidet med å kle inn overlyskuppelen på Østsamisk musem i Neiden. Arkitektene sier de opprinnelige tegningene ikke ble fulgt og er skuffet over løsningen til Statsbygg. (Foto: Stein Tore Sivertsen)
 
Fulgte ikke byggetegningene
Taket på Østsamisk museum i Neiden ble ikke bygget etter arkitektens tegninger. Hadde de blitt fulgt ville det neppe oppstått lekkasje, mener arkitektene i Pir II.

Publisert: 08.okt.2013 17:21
Oppdatert: 23.okt.2017 11:22

I et brev til Statsbygg skriver partnerne i arkitektfirmaet Pir II As, Mette Melandsø, Petter Paus og Ogmund Sørli at de ikke ser noen hensikt i å ha flere møter med Statsbygg etter at deres anbefalinger om reparasjon av museet ikke ble fulgt. De viser til Sintef sin rapport som viser dårlig håndverk og at tegningene ikke ble fulgt da museet ble bygget.

Ledet vannet inn

Statsbyggs direktør for kultur, Geir Jensen, har til Sør-Varanger Avis tidligere i høst, vist til Sintef Byggforsk sin konklusjon der det heter at den beste løsningen vil være å bygge et kompakt tak over hele kuppelen. Glasskuppelen er nå kledt inn og er kompakt.
Helge Moxnes, ingeniør i husbyggingsteknologi i Pir II, viser også til Sintef Byggforsk sin rapport og skriver i et brev: «Sintef Byggforsk´s rapport viser at taket IKKE er bygget etter PirII sine tegninger. De viktigste forskjellene (med tanke på at fuktinndriv har gitt skade) er at avrenningssjiktet er blokkert av horisontale lekter, samt at materialoverganger er forsøkt fuget tett i stedet for overlapp i fallretningen.» Han viser til flere endringer som er gjort, men den viktigste er at vann og smeltet snø ledes inn i konstruksjonen. Moxnes viser også til at slurvete håndverk også er dokumentert med bilder i Byggforsk sin rapport.

«Ingen forståelse»

Arkitektene i Pir II reagerer sterkt på at det som var selve kjennemerket til museet, overlyskuppelen, blir tettet igjen. «Kuppelens funksjon - å bringe utelyset inn og innelyset ut - er dermed effektivt blokkert», skriver arkitektene til Statsbygg. «Vi kan ikke forstå annet enn at Statsbyggs løsning vil bli nokså trist, og vi mener den viser en sørgelig liten forståelse for at arkitekturen er et helhetlig samspill mellom materialer, lys, rom, funksjon, assosiasjoner og symbolikk», skriver arkitektene.
De hevder at Statsbygg ikke har tatt kontakt med dem, selv om Statsbygg i en pressemelding i sommer sa at de jobbet tett med Tana og Varanger museumssiida og arkitekt for å finne en løsning.
«Hvilken arkitekt det her vises til, vites ikke. Pir II kan det ikke være, og så vidt vi vet, har ikke Statsbygg satt noen annen arkitekt på saken heller», skriver arkitektene.

«Kald skulder»

De hevder at Statsbygg verken har konsultert Pir II eller informert dem om saken. «Vi har derimot, etter at vi ble oppmerksomme på saken, gjentatte ganger forsøkt å få Statsbygg i tale, for å komme i dialog om mindre drastiske løsninger. Våre fremstøt har gjennomgående blitt møtt med en kald skulder og teknokratiske spørsmål om vår rett til oppdraget», skriver arkitektene.
De mener at lekkasjen i glasskuppelen kan repareres med enklere og rimeligere virkemidler enn Statsbygg legger opp til, og på en måte som respekterer bygget og dets særpreg.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no