11. des
TAK: HERO sørger for at helsebrakkene i Vestleiren nå får tak over inngangspartiet.
 
Full aktivitet i Vestleiren
Til tross for at mottaket stengte dørene for asylsøkere i juni, er HEROs 39 ansatte fortsatt på jobb i Vestleiren - døgnet rundt.

Publisert: 19.sep.2016 11:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:08

Ankomstsenter Finnmark ble først brukt som transittmottak, og senere som intervjusted for UDI. Det har ikke vært beboere i leiren siden juni, men det er fortsatt stor aktivitet i Vestleiren.

- Vestleiren er fortsatt døgnbemannet, og per nå består vi av 39 årsverk. På det meste var vi 45, forteller HERO-ansatt og mottaksleder Kent Witzøe.

Da UDI inngikk avtalen med HERO, ble det bestemt av en rekke ting skulle forbedres.

- Vi jobber fortsatt med å ferdigstille leiren i henhold til avtalen med UDI, vi har ikke fått beskjed om noe annet, sier Witzøe.

Det bygges tak over innganger, brakker males og leiren gjøres klar slik at den raskest mulig kan ta i mot asylsøkere dersom det blir behov.

- Slik som situasjonen er nå, er det samfunnsøkonomisk ugunstig å ha så mange folk i arbeid uten at leiren er åpen for beboere, sier Witzøe.

Han håper Vestleiren skal fortsette å stå i en viss beredskap, og at muligheten er tilstedet for at leiren åpner igjen.

Alt klart

- Jeg er trygg på at vi er klare dersom det skulle komme en ny flyktningstrøm over Storskog. Vestleiren er kraftig forbedret siden vi åpnet i fjor, forteller Witzøe.

Blant annet har Vestleien fått satt inn en rekke industrivaskemaskiner i et eget vaskeri som skal kunne brukes av eventuelle beboere.

- Da vi hadde folk boende her, ble alt av tøy sendt til vaskeri utenfor leiren, sier Witzøe.

Vestleiren har også blitt mer barnevennlig. Tidligere hadde de kun et lite lekerom for barn. Nå er en barnebase med tavle og pulter ferdig, og det er laget en lekesal med nytt gulv.

- Barnebasen rakk vi såvidt å ta i bruk i vår. Da hadde vi daglig rundt tre timer med aktivitet her inne, og de eldste barna fikk leksehjelp, forteller Witzøe.

Åpnet for tidlig

Merethe Nordhus i Refugees Welcome to Finnmark, besøkte Vestleiren for to uker siden.

- Dersom alt dette hadde vært på plass da leiren åpnet, hadde vi ikke hatt noe å klage på, sier hun.

Hun skulle ønske dette var gjort med en gang, og ikke nå som det ikke er beboere igjen.

- Nå har Vestleiren alt vi har kjempet for, alt er på stell. Det er både barnevennlig og fint der, sier Nordhus.

Hun mener Vestleiren åpnet alt for tidlig.

- Alt dette skulle vært gjort før de åpnet leiren for flyktninger. Inntrykket de fikk da de kom hit var forferdelig. Dersom de hadde kommet hit nå hadde de blitt positivt overrasket.

Store investeringer

Ifølge UDI har de største investeringene vært å få etablert brakkene som benyttes til overnatting, med strøm, graving, installering av dusjer, innkjøp av senger og annet utstyr.

- I tillegg har det vært store investeringer i arbeidet med IKT og internettlinjer, barnebase, vaskeri og diverse mindre ombygginger og oppgraderinger, sier Christian Wisløff i UDI.

Avtalen med Hero som driftsoperatør er sagt opp av UDI med virkning fra 15. november.

- Avtalen ble sagt opp i juli fordi vi ikke ser noen måte å utnytte ankomstsenteret til løpende drift. Vi har også sagt opp 7000 mottaksplasser ellers i landet, sier Wisløff.

Vestleiren ble opprinnelig etablert som ankomstsenter, der beboere kun skulle oppholde seg i to døgn. Nå er leiren utbedret, og beboere kan nå tilbringe noen uker i leiren. Vestleiren blir like vel aldri et fullverdig asylmottak.

- Vi jobber nå med å finne ut hva slags type beredskap vi skal ha for å håndtere eventuelle framtidige ankomster av asylsøkere i Øst-Finnmark, og vil lyse ut en konkurranse for å få på plass en beredskapsavtale med en driftsoperatør som kan stille på kort varsel. Det er foreløpig ikke avklart for hvor lang periode dette vil gjelde, forteller Wisløff.

Kan stenge for godt

Til tross for alle forbedringene og investeringene som er gjort i Vestleiren i høst, er muligheten tilstedet for at UDI velger å stenge for godt. Da vil sannsynligvis alt av materiell og utstyr i leiren bli sendt til permanente asylmottak andre steder i Norge.

- Dersom UDI vil legge ned Vestleiren, er dette uheldig. Det burde være et ankomstsenter i Finnmark. Men om vi legges ned, er vi selvfølgelig behjelpelig med det vi kan, sier Kent Witzøe.

Får hjelp til jobbleting

Til tross for at de HERO-ansatte i Vestleiren synes stengingen av leiren er vemodig, får de nå hjelp til å finne seg en ny jobb.

31. oktober er siste arbeidsdag for de fleste HERO-ansatte i Vestleiren. I tillegg til de fysiske utbedringene som nå gjøres i form av ferdigstilling av leiren, er det stort fokus på å få de ansatte i arbeid etter at kontrakten med UDI går ut.

HERO har startet en jobbklubb som arrangeres to dager i uka. Her får de ansatte tips til intervjuteknikker og søknadskriving, og de er i dialog med NAV.

Kenneth Høvik er en av de HERO-ansatte som deltar på jobbklubben.

- Her får vi tips om ledige stillinger, og vi utveksler erfaringer. Vi prater også om opplevelser vi har hatt i jobben mens mottaket enda var åpent. Det blir mye mimring, forteller Høvik.

Høvik sier det er synd at Vestleiren nå stenger dørene, og ville ikke vært tiden i HERO foruten.

- Vi har et helt vannvittig flott arbeidsmiljø. Jobben i HERO har gitt meg et helt nytt syn på menneskeheten, og det som skjer i verden. Det det er den beste jobben jeg har hatt - noen sinne, forteller han.

Ankomstsenterets netleder Angela Bjorøy er opprømt over de ansattes lagånd og engasjement.

- Dersom noen finner en ledig stilling som ikke passer dem, er de kjappe med å informere andre som kunne passet bedre til jobben, forteller hun.

Hun holder kurset for de ansatte, og gir tips og råd i jobbsøkprosessen.

- Angela er helt rå på dette her, legger Høvik til.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no