23. okt
TRANSITT: Her bor det nå bare barnefamilier.
 
Fullt av barnefamilier i Neiden Transitt
Bare barnefamilier har plass på Neiden hotell, ifølge mottakslederen. Både hotellet og fjellstua er fulle.

Publisert: 04.des.2015 14:40
Oppdatert: 23.okt.2017 10:58

Neiden Transitt har fortsatt å fungere som oppholdssted for folk som venter på transport, siden det ble startet opp. Nå i løpet av forrige helg har de også mottatt en del familier som kan bli der i lengre tid.

– Alle som er her på Neiden Hotell er barnefamilier. Det er 118 personer, inkludert nærmere 70 barn, forteller Heidi Olsen, mottaksleder for Neiden Transitt.

– Barnefamiliene ble flyttet fordi de trenger mer rom, når oppholdstiden i ankomstsenteret forlenges. Da er Neiden et bra alternativ, mener Siri Rustad, UDIs stedlige leder på Ankomstsenter Finnmark.

Neiden Transitt har også 41 asylsøkere plassert på Neiden Fjellstue. Med det er det fullt på mottakene i Neiden, ifølge Olsen.

Usikker lengde

Neiden Transitt har stort sett hatt asylsøkere i to-tre dager tidligere, mens de har ventet på transport til andre steder.
– Jeg tror det lengste vi har hatt folk her er ti dager, sier Olsen.

Nå er det derimot en mer usikker situasjon, idet Norge har begynt å hurtigbehandle asylsøkernes søknader.

Per torsdag har ikke Olsen fått noen beskjed om hvor lenge asylsøkerne skal være i denne omgang.

– Vi er ikke så opptatte av det, men må heller gjøre det beste ut av det, om de er tre dager til eller sju. Om de blir over jul, må vi jo finne på noe med tanke på julefeiring, sier hun.

– Har kontroll

Olsen sier at de ikke har hatt noen problemer med barnevern eller renhold.

– Her på hotellet er det litt mer egnet for barnefamilier. Alle rom har egne bad, alt er på én flate, og vi har TV-stue der barna leker. Vi har ansatt egne renholdere, og har hyrt firma til smittevask og større rundvask, sier hun.

Det er ikke ansatt eget barnevernspersonell på mottaket i Neiden.

– Men i Nord-Norsk Mottakssenter har vi flere som vi kan konsultere dersom vi har behov, før vi eventuelt må kontakte saksbehandlere i UDI og kommunen, sier hun. Nord-Norsk Mottakssenter er bedriften som driver Neiden Transitt.

Dette er noe som Utlendingsdirektoratet vil se nærmere på nå som så mange barnefamilier er flyttet til Neiden, forteller Rustad i UDI.

– Vi må forsikre oss om at de har kapasitet til å ha så mange barnefamilier der, sier hun.

19 på Wessel

Det er også 19 asylsøkere på Wessel Hotell i Kirkenes per torsdag, et sted som fremdeles drives av Neiden Transitt. En del av dem er folk som er holdt tilbake av diverse årsaker, men Wessel Hotell er fremdeles et åpent mottak. Det er bare Barents Frokosthotell der politiet har lukket mottak.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no